Walter van Peijpe

Door: Jan Willem Broekema - 11 augustus 2016

Walter van Peijpe, gemeenteraadslid GroenLinks en Vriend van het Singelpark:

‘Ik kan talloze redenen bedenken waarom het Singelpark een ijzersterk idee is. Een eerste reden is het feit dat de openbare ruimte het meest belangrijk is in een stad. Dat is wat een stad aantrekkelijk maakt, zeker als die ruimte groen is. GroenLinks vraagt zich af: wat is een duurzame stad? Ik ben ervan overtuigt dat een duurzame stad betekent dat je effectief met de schaarse ruimte omgaat. Dat je een stad compacter maakt en dat je de openbare ruimte met veel aandacht ontwerpt en rekening houdt met wat het gebruik ervan is. Bij het Singelpark wordt daarover nagedacht.

De vrijwilligers die met het Singelpark bezig zijn, zijn professionals die met een gigantische volhardendheid te werk gaan. Dat is een ander aspect wat het plan zo goed maakt. In dit stadium van het plan is een goede structuur nodig met mensen die goed zijn in hun vak. Mensen die de gemeente te lijf gaan. De gemeente is een dergelijk burgerinitiatief immers niet gewend en vindt het nog moeilijk om dingen los te laten. De rol van de gemeente verandert. Daar moet de gemeente in groeien. De overheid moet in dit plan een platform zijn. Zij moet burgers stimuleren en helpen om er verder mee te gaan en de overheid moet verantwoordelijkheden weggeven.

Tot slot geeft het gekozen proces het plan een grote kans van slagen. Neem bijvoorbeeld de ontwerpwedstrijd die de Vrienden van het Singelpark organiseerden. Ze nodigden goede ontwerpbureaus uit die ieder een ontwerp maakten voor het Singelpark. Zo kregen de Vrienden meerdere visies te zien waar ze uit selecteerden.

Dat laat zien dat er ambitie is om echt iets moois neer te zetten. Door en voor de mensen. Natuurlijk kunnen ze zich er gemakkelijk vanaf maken met een paar simpele bruggetjes en klaar is Kees. Maar de Vrienden van het Singelpark pakken het veel groter aan en dat maakt het plan zo sterk.’