Trudy Kwik

Door: Jan Willem Broekema - 11 augustus 2016

Trudy Kwik is eigenaar van KWIK, Leiden City Events en de website Leidsch.nu:

‘Het Plantsoen is een prachtig stukje Leiden. Ik zie er heel vaak jongeren zitten en liggen, maar ik doe dat zelf eigenlijk nooit. Dat slaat nergens op, want als ik in het Central Park ben, dan doe ik het wel. Dat komt denk ik doordat daar iedereen het doet, jong en oud. De juiste promotie en extra faciliteiten van het Singelpark zorgen ervoor dat Leidenaren het straks minder ‘gek’ vinden om aan de waterkant van de singels te zitten.

Leiden heeft promotie nodig en het Singelpark kan daaraan bijdragen. Ik spreek mensen van buiten de stad die denken dat Leiden een stoffige, ingeslapen studentenstad is. Vervolgens zijn ze hier en dan zeggen ze: “Wat een leuke stad is dit eigenlijk.” Leidenaren zijn veel te bescheiden. “Be proud and shout”, zeg ik altijd. Dat doet Amsterdam toch ook met I amsterdam? Als het Singelpark er ligt, dan moeten we dat uitschreeuwen. Het moet een naam krijgen die ervoor zorgt dat met mooi weer de hele stad leegloopt om naar het Singelpark te gaan én die ervoor zorgt dat toeristen er speciaal voor naar Leiden komen.

Maar… het park ligt er nog niet. Ik heb er heel veel vertrouwen in, maar ik weet ook dat zo’n project vaak traag verloopt en dat iedereen overal een mening over heeft. Als iemand roept: “Ik wil een Singelpark maken”, dan roepen eerst nog twintig anderen: “Dat kan niet.” Dat vind ik zo jammer. Laat die azijnzeikers een keer witte wijn plassen. Daar wordt Leiden een stuk gezelliger van.’