Tjeerd Scheffer

Door: Marlies Aanhaanen - 11 augustus 2016

Tjeerd Scheffer is topsportcoördinator bij Stichting Topsport Leiden en voorzitter van Leiden Marathon:

‘Het “rondje singels” is vooral onder hardlopende studenten een populaire route. Dat rondje loopt aan de buitenkant van de singels. Ik vind het geen aantrekkelijke of comfortabele route. Je hebt bijvoorbeeld altijd last van verkeer. Degenen die het rondje singels lopen, kiezen deze route omdat ze geen andere keuzemogelijkheid hebben. Ze zijn gedwongen om de versteende wijken als hardloopgebied te gebruiken. Ze trekken hun loopschoenen aan, gaan de deur uit en willen dan niet eerst naar de polder rijden voor een rustige loopplek. Een groot park rondom de Leidse binnenstad is daarom erg welkom. Zo kunnen Leidenaren in een rustige omgeving hun gang gaan.

Daarnaast biedt het Singelpark mogelijkheden voor Leidse activiteiten en evenementen. Ik sluit niet uit dat het park een onderdeel van de Leiden Marathon wordt. Dat wil niet zeggen dat de looproute straks door heel het Singelpark loopt, maar we kunnen misschien wel een kilometer gebruiken. Ik denk bijvoorbeeld aan een korte kidsrun of een markt in het Singelpark.

Ik vind Leiden de beste stad van Nederland. Echt alles is er mogelijk. De stad heeft een groot aantal vrijdenkers als inwoners met veel goede ideeën. Daar maken de Vrienden van het Singelpark goed gebruik van. Zo leidde ik in januari een brainstormgroep over sporten in het Singelpark. Daar opperde één van de deelnemers een plan voor een stadsstrand. Het idee is om ergens aan de singels een strandje aan te leggen waar je kunt zwemmen. In samenwerking met horecagelegenheden kun je daar het hele jaar door een interessant uitgaansgebied van maken. Met mooi weer is het een zwemparadijs waar iedereen van de zon kan genieten. ‘s Winters wordt het een schaatsbaan en verkopen de cafés geen ijsjes, maar koek-en-zopie.’