Stijn Schoonderwoerd

Door: Marlies Aanhaanen - 11 augustus 2016

Stijn Schoonderwoerd, directeur van Rijksmuseum Volkenkunde:

‘De tuin van Volkenkunde wordt een onderdeel van het Singelpark. Het is nu al toegankelijk voor iedereen, maar bijna niemand weet dat. Hekken die de tuin omringen, geven bezoekers niet het gevoel dat ze vrij naar binnen mogen lopen. Door die hekken weg te halen, wordt het museum meer een onderdeel van de publieke ruimte en dat is precies wat de plannen zijn met het Singelpark. Dat zorgt ervoor dat Volkenkunde letterlijk wordt verbonden met de samenleving. De drempel naar het museum wordt minder hoog.

Naast de voordelen voor ons museum, is het Singelpark ook goed voor Leiden als stad. Amsterdammers blijven in Amsterdam, Haarlemmers gaan naar Amsterdam en vanuit de regio gaat men naar Den Haag. Terwijl Leiden juist het best bewaarde geheim van de randstad is. Je kunt er wandelen, prachtige musea bezoeken en genieten van de fantastisch mooie omgeving. Het Singelpark wordt een vitale plek in Leiden die de stad goed kan gebruiken. Het wordt een plek waar je graag verblijft. Waar je hoogtepunten en dieptepunten beleeft. Waar je mensen ontmoet. En waar je je happy voelt.

Toch zijn er mensen die denken dat het nog twintig jaar duurt voordat het Singelpark er is. Die mensen denken dat het een romantisch ideaal is dat niet gauw gerealiseerd wordt. Ik vind juist dat we onze eigen druk moeten creëren. Als je nu al zegt dat het nog twintig jaar duurt, dan duurt het inderdaad heel lang voordat het Singelpark er is. We moeten juist bedenken: wat is er nodig om binnen een paar jaar dit project voor elkaar te krijgen?

En zelfs als er geen geld voor het gehele plan blijkt te zijn, dan komt er wel een Singelpark ‘Light’ of zo. Het is geen nieuw gebouw waarvan je alleen maar kunt zeggen dat het er wel of niet komt. Bij een gebouw kun je niet alleen het dak van dat gebouw neerzetten. Bij het Singelpark kan dat wel. De singels liggen er al. Als er geen geld is voor het complete Singelpark, dan kun je er altijd nog voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de vergroening te realiseren. Of je bouwt alleen de bruggen en kruisingen die de verbinding mogelijk maken. Dan kunnen de laatste puntjes later op de i.’