Sigrid Jansen

Door: Manon Louwers - 11 augustus 2016

Sigrid Jansen, Vriend van het Singelpark:

‘Glinsterend water en op de kant mensen die genieten. Van die aanblik bij Molen de Valk word ik in de zomer heel vrolijk en blij. Daarom vind ik het zo jammer dat er maar weinig parken zijn in Leiden. Zelf woon ik niet aan de singels. Ik woon er wel dichtbij en ik zou het heerlijk vinden als het Singelpark compleet is. Ik wandel graag en nu is dat niet overal langs de singels aantrekkelijk. Als je langs de singels op de stoep loopt, dan heb je aan de ene kant huizen. Aan de andere kant staan eerst geparkeerde auto’s, dan heb je het verkeer, dan staan er wat bomen en dán pas krijg je het water. In het Singelpark is het straks mogelijk om dichter tegen de waterrand aan te lopen en dat vind ik heel fijn. Uitzicht op water verveelt me nooit.

Leiden kun je zien als een levend openluchtmuseum, maar het is vooral water en steen. Sommige plekken kunnen dus wel wat meer groen gebruiken. Ik ben heel benieuwd naar wat er met de oude Meelfabriek gaat gebeuren. Dat wordt een spannend project. Als je daar iets aantrekkelijks van weet te maken met een mooi groen park eromheen, dan is dat fantastisch. Dan sluit het goed aan bij andere plekken langs de singels die er al wel mooi uitzien.

Wat ik graag zou zien in het Singelpark is een afwisseling tussen bomen en bloemen, tussen groenblijvende planten en planten die uitbloeien en tussen zon en schaduw. Ik kom bijvoorbeeld heel graag in grote parken in Spanje. Daar hebben ze heel goed nagedacht over die afwisseling tussen zon en schaduw. Je hebt daar altijd de keuze of je wel of niet in de zon wil zitten. Verder hoop ik dat het geen park wordt met strakke perkjes. Ik hoop dat je van al het gras gebruik mag maken, dat er geen hekken omheen staan en dat er een variatie in hoogtes komt. Dan is het Singelpark perfect.’