Rinny E. Kooi, Leids bioloog en botanisch curator voor het Singelpark:
Het Singelpark krijgt eenzelfde uitstraling als het Vondelpark in Amsterdam, het Hyde Park van Londen of het Central Park van New York. Het wordt daarnaast een park waar alle Leidenaars van gaan houden. Over een paar jaar komen de toeristen niet alleen voor de Pieterskerk of het Museum van Oudheden naar Leiden, maar ook of misschien wel juist voor het Singelpark.
Dr. Rinny Kooi, de kersverse plantkundig adviseur van de gemeente aangaande het Singelpark, blikt vooruit. Als bioloog weet ze alles van karakteristieke bomen, spannende struikengroepen en plantencollages. Zij zal de Vrienden en de gemeente ook adviseren voor de aanplant van soorten planten als aanvulling op de huidige collectie die in de Hortus aanwezig is. Daarnaast ziet ze graag perken wilde planten en bloembakken met geraniums mogen ook wel ergens een plaats krijgen. En een omgevallen boomstam met paddenstoelen mag van haar blijven liggen. “Niet alles hoeft aangeharkt te zijn”.
Actueel is de inrichting van het Energiepark. Vooralsnog richt ze allereerst haar aandacht op de ontwikkeling van een arboretum (een bomencollectie). Ze is aan het onderzoeken welke bomen er in de toekomst tussen de reeds bestaande gaan passen. En als schrijfster van het boek over bomen in de Professorenwijk zal ze zich sterk maken voor een spannende wandelroute langs de bomen van het toekomstige park.
“Het Singelpark wordt echt voor iedereen, dus zowel voor de natuurliefhebber als voor de sportman. Iedere plek krijgt daarom een bepaalde uitstraling en/of functie. Je gaat niet midden in een voetbalveld een kwetsbaar bloemperkje aanleggen. En bepaalde plantengroepen moeten misschien een beetje worden beschermd. Juist die verscheidenheid gaat een weldadig gevoel geven. Het park gaat Leidenaren meer met elkaar verbinden. Ja, ik zie absoluut een grote toekomst voor het Singelpark.”
Interview in de Hortus Botanicus door Irene Nieuwenhuijse, Vriend van het Singelpark.