Peter Veenstra

Door: Jan Willem Broekema - 11 augustus 2016

Peter Veenstra, won met zijn architectenbureau Lola landscape architects de Singelpark Ideeënwedstrijd en werkte mee aan het beeldkwaliteitsplan:

‘Ik was meteen enthousiast toen ons bureau werd gevraagd om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd voor het Singelpark. Ik had al van de ideeën voor het park gehoord. Het was toen vooral een ambitie met kreten als ‘het langste en spannendste park van Nederland’. Een echt ontwerp voor het park bestond toen nog niet. De insteek dat het park voor iedere Leidenaar is, sprak me direct aan. Want het Singelpark is voor iedereen, van operaliefhebbers tot Frans Bauerfans, van rollatorouderen tot scooterjeugd en van plantenspotters tot barbecuefamilies.

Dat het een park voor iedereen wordt, brengt op sommige vlakken uitdagingen met zich mee. Zo moeten we een balans zien te vinden tussen enerzijds opvallende en spannende plekken, en anderzijds plekken waar Leidenaren rust kunnen vinden. Het Huigpark is daar een mooi voorbeeld van. In het midden van dat park bevindt zich een mooie, lege weide. Het zou voor de hand liggen om hier een nieuw parkprogramma aan toe te voegen. Maar juist die leegte zorgt ervoor dat mensen zelf kunnen bedenken wat ze hier doen. Het staat open voor evenementen en andere tijdelijke activiteiten. De randen van het Huigpark kunnen we daarentegen spannender maken, met sportgelegenheden, kantoortuinen en terrassen.

Het Ankerpark vind ik persoonlijk de spannendste plek van het Singelpark. Die plek schreeuwt om een betere invulling. Voor mij als ontwerper is dat heel inspirerend. Het heeft een interessante, industriële geschiedenis en ik vind het een uitdaging om dat weer naar voren te brengen. Bovendien is het Ankerpark nu heel geïsoleerd. Als de bruggen er straks liggen, kun je er vanaf verschillende kanten in lopen. Het is dan verbonden met De Haven waar het altijd veel drukker is. Dat gaat ervoor zorgen dat ook het Ankerpark een spannende, aantrekkelijke plek wordt.’