Peter Labruyère

Door: Jan Willem Broekema - 07 juli 2016

U kent vast de uitbundige winkel van Peter Labruyère in de Haarlemmerstraat

Peter Labruyère, rasleidenaar en ondernemer:

‘Als je met één van mijn boten meevaart over de Leidse singels, dan valt je bek open, zo mooi is het. Het is goed om die schoonheid in de kijker te zetten. Op bijzondere plekken kun je een stukje inrichten waar je de boel kan bezichtigen. Zet er een picknicktafel neer en je hebt een panoramaplek.

Het Singelpark is een goed idee. Maar ik zou er niet één plan van maken. Als een stukje ervan niet doorgaat, dan gaat het helemaal niet door. De gemeente moet van het plan losse stukjes maken en daarmee aan de slag gaan. Dan ben je ergens mee bezig en dan krijgen mensen hoop dat het Singelpark er echt komt.

Er zijn wat onderdelen in het Singelpark waar ik het niet mee eens ben. Neem bijvoorbeeld de brug die het Ankerpoort met de Zijlpoort verbindt. Op papier is het een leuk idee, maar in de praktijk werkt het niet. Het wordt een bende als daar grote boten onderdoor moeten. Daarom zou ik in plaats van die brug twee pontjes laten varen, die voetgangers en fietsers van het Ankerpark naar de andere kant brengen. Dan heb je daar constant reuring én het is een stuk goedkoper.

Over de dam bij de energiecentrale mag ook nog een keer goed worden nagedacht. De gemeente wil die in ieder geval tot 2020 laten liggen om het warme van het koude water te scheiden. Maar daarvoor in de plaats kun je een buis gebruiken die het warme water in de Langegracht loost. Het is veel beter om de dam nu weg te halen. Dat ontlast de stad, want van de zeshonderd boten die nu op een zaterdag door de stad varen, varen er dan ongeveer tweehonderd door de singels. Tegelijkertijd zorgt het voor meer watertoerisme vanuit de Kaag en de Braassem.’