Paul Laudy

Door: Jan Willem Broekema - 10 augustus 2016

Paul Laudy, oud-VVD-wethouder gemeente Leiden:

‘Bij de VVD hebben we de instelling ‘niet lullen, maar poetsen.’ Dat zien we ook graag bij het Singelpark. Daarom hebben wij de motie ingediend waarin we het college van B en W opriepen om het geld voor het onderhoud van het Singelpark te vinden en om snel te starten met de realisatie. Ik wilde niet dat het plan nog meer vertraging op zou lopen. Nu die motie is aangenomen, moeten we snel de eerste stappen zetten. We moeten beginnen met de quick wins. Hoewel de gemeenteraad er anders over denkt, vind ik bijvoorbeeld dat de dam bij de energiecentrale zo snel mogelijk weg moet. En ik zou ook graag zien dat de gemeente iets doet aan de gigantische heggen die woonbootbewoners in hun tuin plaatsen. Daardoor is er vanaf de weg geen zicht meer op de singels. Het zijn voorbeelden die gemakkelijk te realiseren zijn en die direct iets opleveren.

Daarom ben ik ook zo blij met het kaderbesluit. Hierin liggen de prioriteiten bij het idee om de omgeving aan de singels met elkaar te verbinden door middel van bruggen. Dat is echt een goed punt, want anders heb je een leuk stukje groen, maar dan ligt er nog steeds geen verbinding. En dat onderdeel van het Singelpark is juist heel sterk. Ook dit levert meteen iets op.

Maar de VVD is ook heel kritisch. Ik vraag me bijvoorbeeld af of het de Vrienden van het Singelpark gaat lukken om de rest van Leiden mee te krijgen in het idee. Ik durf te beweren dat het merendeel van de stad nog nooit van het Singelpark gehoord heeft. En wij gaan er natuurlijk geen 15 miljoen in stoppen, omdat een zeer enthousiaste, maar relatief kleine groep dit plan wil waarmaken. Iedereen betaalt eraan mee.’