Paul Keßler

Door: Manon Louwers - 11 augustus 2016

Paul Keßler, prefect van de Hortus Botanicus in Leiden:

‘Het Singelpark verbindt heel Leiden met elkaar. Niet alleen maken we de losse lapjes groen langs de singels fysiek aan elkaar vast. Ook de inwoners worden door het park met elkaar in contact gebracht. De bomen die ze in het Singelpark kunnen planten, hebben ieder een bijzonder verhaal. Die verhalen zijn heel belangrijk. Je kunt alleen iets waarderen als er een verhaal achter zit. Dan begrijp je het, dan is het interessant en dan onthoud je het.

De bijzondere en persoonlijke planten zorgen voor interactie. Inwoners van Leiden komen met elkaar in contact, doordat ze elkaars verhalen horen. Mensen hebben daar behoefte aan. Een lange tijd was iedereen op zichzelf. Dat individualisme is nog steeds groot, maar je merkt wel dat mensen elkaar weer opzoeken. Dat is voor een deel ook noodzakelijk, omdat de overheid niet meer de middelen heeft om alles te financieren. Burgers moeten samenwerken. Dat is precies wat er bij de realisatie van het Singelpark gebeurt.

Daarnaast is het Singelpark uniek. Ik vind het ontwerp van Studio Karst en Lola Landscape Architects fantastisch! Het wordt een hortus buiten de Hortus. Een park met een diversiteit aan bomen en planten waar elke Leidenaar straks een binding mee voelt. Dat zorgt voor minder vandalisme, want elke Leidenaar heeft het idee dat het park van hem of haar is. Stel je voor dat ik al wandelend zie dat een tak van mijn boom wordt afgesneden. Dan zeg ik daar iets van, want het is mijn boom. Zo maken we samen een groen Leiden.’