Paul Dirkse

Door: Annemieke Sterrenburg - 11 mei 2017

Paul Dirkse, wethouder Onderwijs, Sport en Duurzaamheid

Leiden, mijn stad, groener maken, dat was een van de opdrachten die ik meekreeg toen ik als wethouder aantrad. Het project Singelpark was toen al opgestart, ik viel met m’n neus in de boter. De vergelijking met een kralenketting wordt vaak gemaakt en die vind ik heel passend. Langs de singels liggen de verschillende parken als losse onderdelen. Straks zijn ze met elkaar verbonden door de Singelparkroute en de Singelparkbruggen. En langs die route liggen de parken als mooie kralen met hier en daar zelfs pareltjes zoals begraafplaats Groenesteeg, de Hortus en natuurlijk de Lammermarkt.
Het rondje Singels is erg geliefd bij hardlopers, kijk maar naar de overweldigende inschrijvingen voor de Singelloop. Zelf vind ik het ook erg leuk om aan dit echt Leidse evenement mee te doen. Ik hoop dat daarnaast nog meer mensen het park gaan gebruiken om in te sporten en in te wandelen. Hoe lekker is het dat dit gewoon zo dicht bij huis kan. En daarbij kunnen leuke evenementen natuurlijk ook niet ontbreken in zo’n bijzonder park. Ik ben heel benieuwd hoe de stad het oppakt en activiteiten gaat organiseren.
Ik vind het een prachtig project en het valt me telkens weer op hoe enthousiast en betrokken zowel de Vrienden van het Singelpark als het projectteam van de Gemeente Leiden zijn. Ook vanuit de stad hoor ik veel positieve geluiden. Er hangt een heel goede vibe omheen. Zo kunnen we nog jaren vooruit! Er gebeurt nu al ontzettend veel, het park is in beweging. Je ziet dat allerlei straten vergroend worden en ook zijn er extra bomen aangeplant. Door de speciale Singelparkbankjes, bloembakken, en vrolijke gekleurde metalen dieren en planten weet je dat je in het Singelpark bent! Je kunt zo de route door het hele park volgen. Er komen nog informatieborden, arboretumbordjes en de parkpoorten. En ik kijk enorm uit naar de bruggen. Het ontwerp vind ik mooi, ik ben heel benieuwd hoe ze er straks in het echt uit zien.
Het is fijn om te merken dat deze ambitie nog steeds breed gedragen wordt in Leiden. Toen dit jaar namen gezocht werden voor de Singelparkbruggen, kwamen bijvoorbeeld meer dan 500 inzendingen binnen. Dan weet je dat het leeft en dat het Singelpark een park is van iedereen.
Het park zet Leiden op de kaart: niet alleen voor Leidenaren, ook voor toeristen maakt het de stad aantrekkelijker. Hopelijk weten veel mensen ons Singelpark te vinden!