Meta Knol

Door: Marlies Aanhaanen - 11 augustus 2016

Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal en Vriend en vrijwilliger van het Singelpark:

‘Het Singelpark valt onder de categorie geniale ideeën. Het is voor mij ondenkbaar dat iemand het een slecht idee vindt. Niets is zo leuk als een goede openbare ruimte waar iedereen van kan genieten. Er kunnen daarom hooguit wat mensen zijn die praktische of financiële bezwaren hebben, maar die zijn op te lossen. Het gaat om prioriteiten stellen. Uiteindelijk haalt iedere Leidenaar voordelen uit het park en daar moeten de Leidenaren en de gemeente naar kijken.

Ook voor Museum De Lakenhal heeft het Singelpark een meerwaarde. Nu blijven veel toeristen maar een dag in Leiden en bezoeken ze tijdens dat verblijf misschien één museum. Het park kan meehelpen aan de ontwikkeling van het verblijfstoerisme van de stad. Een vrijetijdsruimte als het Singelpark kan een extra reden zijn voor bezoekers om langer in Leiden te vertoeven. Dat zorgt ervoor dat ze meer tijd nemen om meerdere musea te bezoeken, in hotels te overnachten en stadswandelingen te maken.

Ik weet zeker dat het Singelpark wordt waargemaakt. Het worden de longen van Leiden. Het park biedt namelijk groen, ruimte en daardoor biedt het letterlijk zuurstof. Leidenaren gaan voor hun stad. Leiden heeft van oudsher een sterke civil society. Inwoners voelen zich nauw betrokken bij alle ontwikkelingen in de stad en daar doen ze graag aan mee. Het Stadslab is een goed voorbeeld. Maar ook de 3 October Vereeniging met haar 15.000 leden, het grote aantal historische verenigingen en het hoge historische besef laat zien hoe begaan Leidenaren met hun stad zijn. Daar kan het Singelpark mooi gebruik van maken.’