Marije van den Berg

Door: Marlies Aanhaanen - 11 augustus 2016

Marije van den Berg is bestuurslid bij het Stadslab en leidde een groep tijdens een brainstormsessie van het Singelpark:

‘Het Singelpark is een heel natuurlijk idee. De singelrand ligt er al. Er ontbreken alleen wat verbindingen, zoals bruggen. Doordat het zo natuurlijk is, kan iedereen gemakkelijk meedenken en er een eigen invulling aan geven. Het is simpel en het is krachtig, dus iedereen kan meteen aanhaken en nieuwe ideeën bedenken. Je gedachten slaan erdoor op hol en je kunt er echt je fantasie in kwijt.

Tegelijkertijd kadert het Singelpark al die ideeën. Er zijn heel veel plannen voor Leiden en in het Singelpark komen die plannen samen. Het zijn niet langer losse flodders, maar je brengt het samen in het park. Als iemand bijvoorbeeld bedenkt dat het leuk is om meer sportactiviteiten in Leiden te organiseren, dan is het straks logisch dat je dat in het Singelpark doet. Het park zorgt dan meteen voor de randvoorwaarden waar zo’n idee aan moet voldoen.

Daarbij is het wel belangrijk dat de gemeente nee durft te zeggen tegen ideeën die niet bij de identiteit van het Singelpark passen. Projecten binnen het stadspark moeten het Singelpark en Leiden versterken. Er zijn waarschijnlijk al genoeg projectontwikkelaars bij wethouder Van Woensel geweest met wilde plannen voor het terrein waar nu de E.ON-centrale staat. Ik noem het sprinkhanen. Ze komen, willen even snel winst maken en vertrekken dan weer met die winst. Tegen dat soort mensen moet de gemeente nee zeggen, want het heeft geen meerwaarde voor Leiden en het past niet binnen de lijnen van het Singelpark.

Ik denk dat een lange adem noodzakelijk is bij dit project. We moeten elkaar niet opjagen met gedachten als: we zijn al zo lang aan het praten en er gebeurt maar niets. We moeten ons bewust zijn van het feit dat het waarschijnlijk een generatie lang duurt voordat het Singelpark er ligt. Zo kunnen we beginnen met bollen planten, want die zien er na een paar maanden al best aardig uit. Maar elke tuinontwerper weet dat de prachtigste bomen pas over vijftien jaar op hun mooist zijn. Dat is met alles zo bij het Singelpark. Je moet niet elk jaar bollen willen planten, maar je moet geduld hebben en ook kunnen wachten op de vaste planten die nu nog heel klein zijn. Op de langere termijn zorgen juist die planten voor een prachtige botanische tuin.’