Leen Ooms

Door: Ab Hoogland - 09 april 2018

Hij is geboren in Leiden, heeft in Valkenburg gewoond, maar is zes jaar geleden toch weer in Leiden komen wonen. Leen Ooms heeft nu eenmaal een zwak voor Leiden. ‘Het heeft alles wat een stad nodig heeft, en tegelijkertijd is het net een dorp,’ zegt hij. ‘De markt, 3 oktober, de Singelloop, er is zo veel moois aan Leiden. En natuurlijk: het Singelpark.’ Want dat project heeft Leen een paar jaar geleden met veel plezier omarmd.
‘Mijn dochter woonde hier vlakbij en studeerde media en communicatie in Amsterdam. Ik zei: je moet je afstudeeropdracht over het Singelpark doen, dat is een mooi project. Dat heeft ze niet gedaan, maar uiteindelijk ben ik er zelf in verzeild geraakt.’ Leen is begonnen bij de kweektuin, maar al gauw zette hij zich ook in voor het groenbeheer van het Huigpark, waar hij elke tweede woensdag van de maand ’s middags te vinden is. Samen met een gezellige club mensen verzorgt hij het Huigpark.

‘Van het hele Singelpark is het Huigpark het sportpark, waar een basketbalveld is en ’s avonds regelmatig bootcamplessen worden gegeven,’ vertelt Leen. ‘Op het basketbalveld is regelmatig een speler van ZZ Leiden te vinden die de kinderen uit de buurt een clinic geeft. Verder is er nog het plan om een calisthenics parcours aan te leggen.’
Ook is er een buurttuin, met eetbare planten, kruiden en bloemen. En rondom de plataan staat sinds 14 maart een echte chill bank, waar dezelfde dag al grif gebruik van gemaakt werd.
Behalve zijn inzet voor het Huigpark, heeft Leen het ook voor elkaar gekregen dat Vrienden van het Singelpark nu ook Park de Put en het Energiepark in beheer heeft. Afgelopen najaar is daarvoor het convenant getekend. En alsof dat alles nog niet genoeg is, is hij betrokken geweest bij de opening van de Rembrandttuin en bij de aanleg van de perken aan de Boisotkade. Een actieve vrijwilliger dus! ‘Ik vind het belangrijk om iets voor de stad te doen,’ zegt Leen. ‘Natuurlijk moet je werken, je geld verdienen. Maar om daarnaast vrijwilligerswerk te doen hoort er voor mij ook bij. Nu ik gestopt ben met werken, heb ik daar ook veel tijd voor.’
Gelukkig heeft hij ook nog tijd voor andere hobby’s. ‘Ik loop graag hard,’ zegt hij. ‘En tijdens het hardlopen geniet ik natuurlijk van het Singelpark. Ik deed zelfs mee aan de eerste Singelloop. Maar ik loop zo vaak hard, dat ik inmiddels de halve marathon loop.
Wat hij het leukst vindt aan zijn vrijwilligerswerk in het Singelpark? ‘Het samenwerken met andere mensen,’ zegt hij. ‘Samen iets moois maken, dat vind ik leuk.
Ik probeer zo lang mogelijk actief te blijven door hard te lopen en voor het Singelpark te zorgen. Ik wil namelijk graag oud worden.’

 

Text: Marijke Boter

Foto: JW Broekema