José van der Klauw

Door: Manon Louwers - 11 augustus 2016

José van der Klauw woont aan de Maresingel en is sinds kort actief in het Stadslab:

‘“Leiden is zo betonnig”, zei een vriendin laatst tegen me. Dat is waar. De stad zou veel groener kunnen zijn. Een uitzondering daarop is het Plantsoen aan de Zoeterwoudsesingel. Dat ziet er prachtig uit. Wat dat betreft zou ik graag aan die singel willen wonen. Het lijkt me heerlijk om een park voor de deur te hebben in plaats van een doorlopende straat. Het idee om van het Singelpark één grote hortus te maken, vind ik daarom echt te gek. Ik zie het al helemaal voor me: kruidentuinen, zwerfpaden en heel veel groen waarin je verzonken kunt raken en waarin je lekker kunt ronddwalen.

Het Singelpark kan er daarnaast voor zorgen dat Leidenaren meer betrokken raken bij hun stad. Het valt me op dat veel inwoners niet op Leiden gericht zijn. Ze zijn er tijdens hun studietijd komen wonen en daarna zijn ze er eigenlijk blijven hangen omdat het centraal ligt. Hun werk en hun sociale leven speelt zich af in andere plaatsen. Een stadspark zorgt ervoor dat Leiden prettiger wordt om te verblijven. Ik denk dat inwoners van de stad daardoor meer betrokken raken en op de hoogte willen zijn van wat er leeft in hun woonplaats.

Ik hoop heel erg dat het Singelpark er komt. Ik ben nu bezig met een boekje over mooie initiatieven in Leiden: Community Lover’s Guide to Leiden. Dat doe ik samen met de voorzitter van het Stadslab, Esther Barfoot. Het Singelpark komt uiteraard ook in dat boekje te staan. Met het boek willen we aandacht schenken aan dit soort mooie initiatieven en we willen mensen inspireren. Daarnaast willen we laten zien dat iedereen iets kan betekenen. Het Singelpark is daar een heel goed voorbeeld van.’