Joop Veninga

Door: Jan Willem Broekema - 11 augustus 2016

Joop Veninga, horecaondernemer: ‘Het Singelpark is iets dat Leiden kan onderscheiden van andere steden. Het is voor de Leidenaren zelf heel leuk, het is een perfecte wandel- en hardlooproute voor jong en oud. Het park gaat langs de historische singel van Leiden en zal mensen van buiten Leiden ook trekken. Dat geeft de stad een pluspunt ten opzichte van andere steden. Als horecaondernemer aan de singel is het gunstig voor ons als er veel voetgangers langs het park zullen lopen. Ik ben er positief over.

Het enige gevaar dat ik zie is dat het te lang gaat duren, of dat het project uiteindelijk niet gerealiseerd gaat worden. Er worden nu zulke mooie fantastische plannen gemaakt, maar ik hoop niet dat het geld al op is als alle plannen gemaakt zijn. Ik heb al mooie tekeningen gezien en er moeten nog allerlei keuzes gemaakt worden. De gemeente Leiden heeft wel een bepaalde reputatie als het gaat om grootse projecten, zoals de RijnGouwelijn. Dat ze fantastische plannen kunnen maken, waar de wethouder mee kan pronken, maar dat uiteindelijk niet wordt gerealiseerd. Mijn grootste angst is dat het Singelpark er uiteindelijk niet ligt.

Limiteer het bedrag dat je in tekeningen stopt, en begin met de aanleg van het park. Pak de gebieden die gemakkelijk te realiseren zijn snel aan, want anders blijf je tekenen. Wat dat betreft zou ik zeggen laat de realisatie van het park aan de ondernemers over. Dat lijkt mij beter dan dat de gemeente dat zelf doet, want daar heb ik een hard hoofd in. Zelf zou ik niet zo snel investeren in het park, tenzij ik daar iets voor terugkrijg. Als ik bijvoorbeeld een mooie houten steiger aan het water zou mogen bouwen, dan zou ik wel een stukje willen sponsoren.”