Jessica Zwartjes

Door: Ab Hoogland - 13 juni 2018

Als ik Jessica tref op ‘haar’ stadstuin draagt ze een strohoed tegen de warmte. Stadstuin ‘Het Zoete Land’ ligt er vrolijk en kleurrijk bij in het warme voorjaarszonnetje. Jessica Zwartjes is de inspirerende kracht achter de – tikje verscholen – stadstuin aan het Singelpark in Leiden.
Toen Conny Broeyer van het Singelpark haar een aantal jaar geleden vroeg voor een stadslandbouwproject hoefde ze niet lang na te denken. Haar liefde voor de kleinschalige pure landbouw wilde ze wel eens in de praktijk brengen. Het verbouwen van groente op een natuurlijke wijze in haar stad Leiden en een stukje voedseleducatie aan iedereen die het maar wilde horen sprak Jessica wel aan. Ze genoot haar biologische landbouwopleiding aan de biologische landbouwschool Warmonderhof. Daarnaast heeft ze Voeding en DiĆ«tetiek gestudeerd. De Stadstuin was – na wat getouwtrek – in 2015 een feit en is inmiddels uitgegroeid, onder de bezielende leiding van Jessica en circa 30 vrijwilligers, tot een groene oase in Leiden.
In de stadstuin kun je alles leren over gezonde, duurzame en lokale teelt. De oogstdeelnemers – inmiddels 125! – delen in de verse wekelijkse oogst van groente, kruiden, bessen en bloemen (www.hetzoeteland.nl). De oogstdeelnemers kunnen op vrijdag of zaterdag hun oogst zelf van het land halen. Hun oogst is te herkennen aan de oogstbordjes met de te oogsten hoeveelheid per deelnemer die geplaatst zijn in zeven teeltvakken waarin Het Zoete Land is verdeeld.
Naast haar werk in de stadstuin geeft ze twee dagen per week voedselvaardigheid op het Marecollege. Hierbij gaat Jessica met haar leerlingen actief aan het werk met voedsel. Van het oogsten van de gewassen tot aan het bereiden van een maaltijd. De kinderen worden zo bewust van hun dagelijkse consumptie en de impact daarvan op de natuur.

Het Singelpark vindt Jessica een prachtig project. De groene zone rondom de historische binnenstad is een uitdagend groen initiatief wat nu echt handen en voeten krijgt. Een park waar alle Leidenaars naar hartenlust kunnen recreƫren en genieten. Haar favoriete plek in het Singelpark in de mystieke begraafplaats Groenesteeg. De oude sprookjesboom links op het terrein was jarenlang het speelterrein van haar kinderen.
In maart 2018 is er een nieuw huurcontract voor 3 jaar getekend met de gemeente. Dit betekent meer zekerheid voor Jessica in de nabije toekomst en hopelijk kunnen we nog veel langer genieten van deze groene oase aan het Singelpark