Tijdens de coronacrisis interview ik Jeroen Windmeijer via mail. Normaal gesproken zitten we tegenover elkaar op het Rapenburg. We werken in deze onzekere tijden veelal vanuit huis. Hij is auteur van thrillerboeken onder andere Het Pilgrim Fathers Complot dat zich afspeelt in Leiden. Van huis uit is Windmeijer cultureel antropoloog en op zijn vele reizen heeft hij een fascinatie ontwikkeld voor religie en in het bijzonder voor Jezus. Mede daardoor heeft hij twaalf jaar voor de klas gestaan als godsdienstleraar.
Sinds ruim een jaar is hij fulltime schrijver en heeft reeds vijf thrillers op zijn naam die erg goed zijn ontvangen. Zijn eerste drie boeken, de Leidse trilogie, spelen zich af in Leiden. Vorig jaar schreef hij De Offers, deel één van een Latijns-Amerika trilogie. Aan deel twee dat zich afspeelt in Peru wordt nu hard gewerkt. Op 3 maart jl. presenteerde hij samen met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg hun gezamenlijke boek, Het Isisgeheim dat het Leidse Rijksmuseum van Oudheden als decor heeft. Wat Jeroen interesseert is hoe mensen zin proberen te geven aan het leven en welke rol verhalen – al dan niet waargebeurd – daarin spelen. Dat burgemeester van der Werff zijn lichaam aan de hongerende bevolking van Leiden gaf is bijvoorbeeld zo’n mythe die eindeloos wordt doorverteld.
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Pilgrims Fathers vanuit Leiden via Engeland naar het beloofde land, de VS, vertrokken op zoek naar (geloofs)vrijheid. Jeroen schreef over dit verhaal zijn veel geroemde thriller Het Pilgrim Fathers Complot, waarvan de Engelse vertaling The Pilgrims Plot deze zomer verschijnt. In dit spannende boek speelt hij met zijn historische en theologische kennis. Zo trekt hij een parallel tussen het vertrek van de Pelgrims en de Exodus van het volk Israël uit Egypte.
Zijn band met Leiden is een bijzondere. Als klein kind werd hij met hersenvliesontsteking halsoverkop overgebracht naar het Academische Ziekenhuis in Leiden. In datzelfde – nu de Faculteit van Sociale Wetenschappen – gebouw zou hij later als student afstuderen. Jeroen wil meer bomen in het Singelpark. Fruitbomen wel te verstaan, waar mens en dier zich aan kunnen verlekkeren. De auteur zit graag in het parkje bij Molen de Put. Als hij niet in het Singelpark te vinden is dan leest hij veel, kijkt veel films en geeft alle vrijheid aan zijn eigen volk, de bijen op de moestuin in Cronesteyn. Mocht je de auteur in levende lijve willen ontmoeten dan kan dat. Jeroen organiseert stadswandelingen waar hij je meeneemt aan de hand van zijn Leidse trilogie (www.jeroenwindmeijer.nl).
Ab+