Janneke Brinkman

Door: Jan Willem Broekema - 11 augustus 2016

”Ik kom uit de kale polder en woon nu alweer 40 jaar in Leiden en ik houd van deze stad. En dit park symboliseert al mijn ideeën over een mooie en leefbare omgeving’’, vertelt de bioloog en botanisch tekenaar in haar sfeervol ingerichte huis Botania aan het Plantsoen. Eigenlijk woont ze al in het Singelpark, want voor haar deur ligt immers het in landschapsstijl aangelegde park het Plantsoen. Dit stadspark wordt uiteraard in het Singelpark opgenomen.

Het staat voor haar al bijna vast dat de majestueuze Liriodendron en de Magnolia grandiflora niet mogen ontbreken in het Singelpark. Ze is trouwens een groot voorstander van grote bomen en hoopt dat er niet bezuinigd hoeft te worden om in het park die reuzen gelijk al een plaats te geven. ,,Als er een krotje gaat verdwijnen, zet er dan een grote boom en je hebt een lokaas van jewelste”, is haar welgemeend advies. Ze wil ook graag meedenken om de huidige steenmassa’s bij bijvoorbeeld Molen de Valk en het Nuon terrein om te toveren tot een weelderig groen.

Ze hoopt – en weet dat eigenlijk al zeker – dat alle Leidenaars en de vele toeristen zich helemaal thuis gaan voelen in het nieuwe stadspark. Verliefde stelletjes, natuurliefhebbers, historici, kinderen en sporters. En dan is ze natuurlijk de wandelaars nog vergeten.

Het Singelpark is ontstaan uit een burgerinitiatief. ,,Geweldig toch! Dat bewijst dat niet alles in een stad voort hoeft te komen uit het stadhuis.” Dat de gemeente het plan, ook financieel, omarmt, betekent dat deze groene oase van zes kilometer lengte haar bestaansrecht al heeft bewezen. En dat de Vrienden van het Singelpark zich middels een groot aantal vrijwilligers inzet, maakt het nog interessanter. ,,Die honderden vrijwilligers geven het plan een toegevoegde waarde. Denk maar eens aan de mensen die de Kweektuin bij het station aanleggen en onderhouden. Heel, heel bijzonder.”

Haar grootste zorg is de aansluiting tussen de Hortus botanicus en het terrein van de Sterrewacht. Ze begrijpt dat de managers van de Hortus niet zitten te wachten op niet-betalende bezoekers. ,,Maar het kan niet zijn dat deze oudste en misschien wel fraaiste botanische tuin van Europa niet wordt opgenomen in het Singelpark. Ik hoop vurig dat iemand daar een adequate oplossing voor vindt.”

Interview in het Plantsoen door Irene Nieuwenhuijse, Vriend van het Singelpark.