Isabelle Riffon

Door: Ab Hoogland - 01 september 2018

Ik ontmoet Isabelle Riffon – edelsmid is haar professie – gekleed in een hagelwitte werkjas in haar ‘Zilverfabriek’. Een grote gereedschapswand, een bankschroef en een zuurstofbrander sieren haar werkplaats achterin het pand.
In de levendige Pieterskerk-Choorsteeg in Leiden heeft ze sinds 2010 haar eigen atelier en galerie. De Waalse ontwerpt en maakt haar bijzondere sieraden zelf. Ze runt het atelier samen met Anouk en Monique die van Isabelle het vak leren. Verliefde stelletjes verklaren bij Isabelle elkaar de liefde door middel van een uniek ontworpen sieraad. Dit kan overigens ook tijdens een workshop waar men het sieraad zelf maakt.
Goud, zilver en titanium worden gebruikt als materialen. Soms worden deze gecombineerd met edelstenen. De sieraden zijn simpel van vorm, draagbaar, discreet en origineel. Zo ook de Leidse serie sieraden. In 2016 konden Kunstroute-lopers eigen ontwerpen over Leiden insturen. Isabelle maakte hiervan de Leidse sieradenlijn. Eén daarvan is het fraai vormgegeven Singel-sieraad met eventueel een steentje op de plek waar je – binnen de Singels – woont. Een deel van de Leidse sieraden opbrengst komt ten goede aan het Singelpark.


Voor de geboren Waalse – haar Franse accent is onmiskenbaar – is edelsmid haar tweede leven na jarenlang als econoom werkzaam te zijn geweest. Bij toeval is ze edelsmid geworden. Samen met haar Franse man vertrok ze in 2002 naar Nederland. Eenmaal in Nederland wilde ze de taal leren spreken. Een cursus edelsmid leek haar leuk en en passant zou ze beter Nederlands leren praten. Met het maken van sieraden vond ze de rust die ze nodig had. Haar creativiteit deed de rest. Na een aantal jaren ervaring in het kunstenaarscollectief Zône en exposities her en der opende ze in 2010 in het Pieterskwartier haar eigen magasin. Ze werd verliefd op Leiden met haar rijke historie en singels. Door het Singelpark te sponsoren – ze is partner – geeft ze uitdrukking aan haar passie voor Leiden. De botanische tuin, de Hortus, met uitzicht op de Singel is haar favoriete plek.
Mocht je in de buurt zijn van één van de mooiste steegjes van Leiden ga even bij Isabelle langs en overtuig jezelf van de schoonheid van haar sieraden (www.isabelle-riffon.eu). Het atelier is open van woensdag tot en met zaterdag 11.00 -17.00. De Leidse sieraden zijn overigens ook te bewonderen in onze Singelpark-stand in de Hortus tijdens Nationale monumentendag op 9 september 2018.