Herma Geboers

Door: Manon Louwers - 11 augustus 2016

Herma Geboers is voorzitter van buurtvereniging Noordvest. Daarnaast zat ze korte tijd in de commissie Donateurswerving van het Singelpark:

‘Leiden heeft veel potentie. Met de singels die om de binnenstad liggen en die nog helemaal intact zijn, heeft de stad iets unieks in handen. Toch wordt niet van alle plekken langs de singels optimaal gebruik gemaakt. Braakliggende stukken en gebouwen als de Meelfabriek zijn daar goede voorbeelden van. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst van de ideeën van het Singelpark hoorde, vond ik het daarom een heel mooi plan om van die plekken iets bijzonders te maken.

Ik ben inmiddels wel iets sceptischer geworden over de realisatie van het Singelpark. Het Singelpark is in de politiek een complex onderwerp geworden. De beslissingen rond het stadspark gaan immers over heel Leiden en vallen daardoor onder verschillende wethouders. Zo houdt wethouder Strijk zich bezig met het verkeer, wethouder De Haan met cultuur en wethouder van Woensel met de plannen voor de ondergrondse parkeergarage bij de Lammermarkt. In het Singelpark komen al die onderwerpen samen, alleen hier houdt zich wéér een andere wethouder mee bezig, namelijk wethouder De Wit. Er wordt daardoor veel gepraat, maar nog weinig uitgevoerd. Voor je het weet, is er heel veel overleg zonder dat je weet wie wat vindt en welke belangen er spelen. Het is juist heel belangrijk om die verschillende belangen op een goede manier tegen elkaar af te wegen.

De eerste stap die het bestuur van het Singelpark nu moet zetten, is het opstellen van een visie voor de lange termijn. Wat wil je over 25 jaar bereikt hebben? Dat moet je zien als een soort overkoepelend plan. Vervolgens moet je een stuk of drie belangrijke speerpunten uitwerken. Je kunt niet alles tegelijk en in één keer doen. Zorg dat je het Singelpark zichtbaar en tastbaar maakt, door daadwerkelijk ergens mee te beginnen. Dan gaan ook andere Leidenaren in het plan geloven en dan willen ze meehelpen om het voor elkaar te krijgen.’