Cor Smit is historicus en actief in het Stadslab:
‘Het Singelpark vertelt de geschiedenisverhalen van Leiden. De singels zelf hebben een historische waarde, omdat het de verdedigingsgordels van de stad waren. Maar ook veel bouwwerken aan de singels hebben een monumentale betekenis. Kijk naar de Vlietbrug. Dat was de plek waar de Watergeuzen op 3 oktober 1574 Leiden binnenvoeren. Maar het is ook de plek waar de Pilgrim Fathers in 1620 afscheid namen van Leiden, voordat ze naar Amerika vertrokken.
Het idee om aan de buitenkant van de singels een wandelpad te maken met aan beide zijden bomen, komt niet zomaar ergens vandaan. Aan het einde van de zestiende eeuw werd namelijk eenzelfde soort pad langs de singels gelegd. Het had een vermaaks- en een groenfunctie en het was de plek waar kinderen speelden.
Daarnaast zorgde het voor een mooie uitstraling van de stad en dat zorgde voor meer bezoekers. Als het Singelpark er straks is, dan trekt dat opnieuw meer toeristen. Vroeger gingen reizigers die in Katwijk verbleven voor een dagje naar Amsterdam of naar Delft. Ze haalden het niet in hun hoofd om naar het dichtbijgelegen Leiden te gaan, terwijl de Sleutelstad ook zo veel te bieden heeft. Door de identiteit van Leiden en haar singels te versterken, kun je de badgasten van het Noordzeestrand naar onze stad trekken. Het Singelpark wordt straks de groene, samenhangende verpakking van Leiden, zoals dat er vroeger ook was. Daarmee kan het de Leidse identiteit versterken.’