Chris de Waard

Door: Jan Willem Broekema - 11 augustus 2016

Chris de Waard is hoofdredacteur bij Sleutelstad.nl:

‘Het Singelpark moet lekker levendig zijn. De gemeente heeft snel de neiging om heel veel te verbieden. Een voorbeeld is het Plantsoen aan de Zoeterwoudsesingel. De gemeente is bang dat mensen daar overlast veroorzaken en dat omwonenden daarover klagen. Ze hebben daarom anderhalf jaar geleden een nieuwe regel ingevoerd. Die regel bepaalt dat je na tien uur ’s avonds niet langer met meer dan twee personen in het Plantsoen mag komen. Ik vind dat onzin. Dat betekent dat je nog net aan met zijn tweeën de hond mag uitlaten.

Ik kan me voorstellen dat je in het Singelpark met een clubje een glas rosé drinkt of met zijn dertigen een barbecue organiseert. Dat moet gewoon kunnen. Ook moet de toegang tot het park niet belemmerd worden door hekken. Het moet voor een ijscoman mogelijk zijn om met zijn ijscokar het Singelpark binnen te gaan. Of wat dacht je van een mobiele pizzaboer? Ik zie het helemaal voor me hoor. Als je een dag in het park hebt gelegen, dan gaat zo’n pizzapuntje er wel in. Dat maakt het park levendig. Ik snap ook wel dat er geen alcoholische drankjes kunnen worden verkocht, dat wordt een zooitje. Maar ga niet alles verbieden. Als er een keer iets uit de hand loopt, stuur daar dan iemand op af die vriendelijk vraagt of de mensen zich kunnen gedragen.

Met het Singelpark loop je denk ik wel het risico op vervuiling van de stad. Daar moet je echt bovenop zitten. In Park Sonsbeek in Arnhem lossen ze dat op met vrijwilligers en mensen die een taakstraf vervullen. Leidenaren die aan de singels wonen, willen vast wel voor een stukje van het Singelpark zorgen. Of inwoners die aan de andere kant van Leiden wonen dat doen, weet ik niet. Ik zou het niet doen denk ik, omdat het daar niet van komt. Je kunt natuurlijk wel een soort jaarlijkse Singelparkschoonmaakdag organiseren met daarna een gezellige picknick. Daar zou ik zo aan meedoen.’