Bastiaan de Roo

Door: Ab Hoogland - 04 december 2019

Bastiaan de Roo is directeur Entrepreneurship van PLNT Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap in Leiden. Samen met zijn vrouw Michelle – mede-ontwerpster van de voormalige Kweektuin van het Singelpark – en twee kinderen woont hij in de eigenzinnige wijk Nieuw Leyden. In deze innovatieve wijk mocht iedereen naar zijn eigen idee zijn huis bouwen. Alle huizen en bewoners zijn anders en toch vormt de wijk een eenheid. Geen wonder dat de veelzijdige Bastiaan hier zijn huis bouwde. Ook PLNT (www.plnt.nl) is een broedplaats voor vernieuwende ideeën die bijdragen aan de wereld van morgen. Door middel van workshops, scrum-sessies en training programma’s voor studenten en young professionals – o.a. Venture Academy program – helpen ze samen met hun partners (o.a. Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden) ondernemers in spe.

Aan de koffie in de groene Binnentuin spreek ik Bastiaan over de PLNT community. Naast goede koffie huist PLNT de ideale toolset om mensen en ideeën te laten groeien in de Leidse regio. Het pand van PLNT ligt aan de Singelparkroute en maakt deel uit van het Energiepark. Het toekomstig energieparkontwerp biedt mooie kansen om industrieel erfgoed te combineren met woningbouw, groen en cultuur. PLNT heeft al een voorschot genomen op deze plannen door geveltuintjes en klimops te plaatsen tegen hun pand. Daarnaast hebben ze een circulaire daktuin ‘The Roof’ geopend waar studenten, start-ups en onderzoekers slimme innovaties kunnen testen voor een duurzaam stedelijk leven.

Zou het niet fantastisch zijn om meerdere van deze duurzame rooftops te creëren aan de Singelparkroute. Een moderne stadstuin ‘Sky’ bovenop de nieuwe Meelfabriek, een wereldse tuin ‘Explorer’ op een plat dak bij museum Volkenkunde en jungletuin ‘Amazone’ op hoogte in de Hortus. Hiermee betrek je de iconische gebouwen in het Singelpark nog meer. Op alle Singelpark landmarks een groene daktuin, Dare to dream.

De inspiratiebron van Bastiaan voor het Singelpark is de High Line in New York. Dit is een groene ader op het oude, hoogliggende spoortraject dwars door NY. De verschillende Garden Zones hebben ieder een eigen karakter. Niet toevallig heeft het het Singelpark dezelfde tuinarchitect, Piet Oudolf.

Bastiaan zijn favoriete plekje in het Singelpark is de route 5de Binnenvestgracht onder het P.J. Veth gebouw bij de Hortus. Kom op je rondje Singelpark eens langs voor een goede koffie bij PLNT in De Binnentuin of geef jouw lumineuze idee bij PLNT een kans.