Ab van der Wiel

Door: Manon Louwers, Marlies Aanhaanen - 11 augustus 2016

Ab van der Wiel, eigenaar en ontwikkelaar van De Meelfabriek:

‘Het was altijd al een idee van mij om het Katoenpark met het Ankerpark te verbinden. Als de twee parken met elkaar in contact staan en als ze een nieuwe vorm krijgen, dan wint de omgeving van De Meelfabriek aan aantrekkelijkheid. Nu gebruiken mensen het groen vooral als uitlaatplaats voor honden. Daar laat je je kind niet met een gerust hart spelen.

Ik heb daarom al eerder in samenspraak met de gemeente een landschapsplan voor het gebied laten maken. Iedereen kan een mooi park aanleggen, maar dit plan vraagt om meer dan alleen wat bruggen slaan en wat bomen en struiken planten. De kunst is om het park een goede invulling te geven. Het moet er niet alleen mooi uitzien, mensen moeten het park ook gebruiken.

Op dat punt hebben het Singelpark en De Meelfabriek dezelfde ambities. Verschillende groepen mensen moeten er gebruik van kunnen maken en elkaar kunnen ontmoeten. In het Singelpark is straks ruimte voor natuur- en cultuurliefhebbers, sporters en rustzoekers, omwonenden en toeristen, voor jong en oud. In De Meelfabriek zoeken we ook naar een goede mix van functies: studentenwoningen en lofts, welness en werkplekken, hotel, restaurants en culturele broedplaats.

Bovendien wil ik graag een verbinding tussen De Meelfabriek en Leiden als stad. Met de komst van het Singelpark gaan de hekken die nu rond De Meelfabriek staan weg. Zo ontstaat er een open doorgang tussen de fabriek en het park. Ons terrein is een korte onderbreking van het Singelpark en tegelijk onderdeel ervan. Er komt hier een plein waar we evenementen organiseren en er komt ook een prachtige binnentuin. Het wordt één geheel en dat is precies wat ik zocht: een verbinding met Leiden.’