Wandel met ons door de geschiedenis van Leiden. In het Singelpark loop je letterlijk door verschillende periodes in de geschiedenis van de stad, van middeleeuwen tot heden.

De muurtoren “Oostenrijk”

Als u een wandeling maakt over de Zoeterwoudsesingel, dan ziet u ter hoogte van de Jan van Houtkade aan de stadskant en pal tegen het water een vrij onopvallend, torenachtig bouwsel opgetrokken met rode bakstenen. Niet gebouwd door de Oostenrijkers maar voor de Oostenrijkers.

Vroege sociale woningbouw aan de Rijnsburgersingel

Het blokje woningen Rijnsburgersingel 42-54 is heel bijzonder omdat dit een heel vroeg sociaal woningbouwproject betreft. De huisjes zijn fraai gerestaureerd. De bewoners hebben bijzonder riant uitzicht op de moien "de Valk".

Historie van de Morspoort

De Morspoort prijkt zo'n beetje op elke toeristenfolder van Leiden. En niet ten onrechte. Maar waarom zitten er dikke ijzeren staven voor de ramen?

Begraafplaats Groenesteeg

Beschut gelegen aan de Zijlsingel, en vrij lastig te bereiken is de Begraafplaats Groenesteeg een oase van rust. En tegelijk het meest biodiverse plekje van Leiden!

Toekomst van het verleden

De laatste buitensingels rond de oude binnenstad (gereed in 1659) vormen de basis van het Singelpark Wie door het Singelpark loopt, loopt door verleden en heden. Pas halverwege de 19e eeuw is de stad buiten de singelgordel gegroeid.