De Leidse singels van vandaag de dag dateren uit 1681. In dat jaar kwamen de bolwerken en verdedigingswerken gereed om elke vijand te kunnen weerstaan. Een prachtige ring van parken en waterpartijen, samen met twee stadspoorten, is nog over uit dat rijke verleden.

Mors- en Rijnsburgersingel

De Mors- en Rijnsburgersingel wordt bruut doormidden gesneden door de Steenstraat die al het verkeer tussen het station naar de stad verzorgt. Er is groot contrast tussen drukte op de Steenstraat en de rust op de singels.

Maresingel

Den industriële bijenkorf van het verleden heeft plaats gemaakt voor recreatie en parken. Dar proces is nog steeds gaande langs de Maresingel. Fraaie vorobeelden zijn het Huigpark, Energiepark en de in ontwikkeling verkerende Lammermarkt.

Herensingel

Vanaf het wegdek van de Herensingel zie je niet zoveel van het water. Er ligt een sliert woonboten waarvan de bewoners een verukkelijk uitzicht hebben op onderdelen van het Singelpark en op de Zijlpoort. Bofkonten!

Zijlsingel

In de 18- en 19e eeuw vestigden zich veel inustriëen zich aan de noordrand van de stad" handig voor transport en koelwater. Ook aan de Zijlsingel stond zware industrie: o.a. de Grofsmederij. De terreinen zijn tegenwoordig parkgebieden

Zoeterwoudse Singel

De Zoeterwoudse Singel was tot het begin van de 20e eeuw grondgebied van de gemeente Zoeterwoude. Na annexatie kon stad ernst maken met woningbouw buiten de singels. In de jaren '30 verrees hier de Zuidelijke Schil (beschermd stadsgezicht)

Boisot- en Jan van Houtkade

Tijdens het Beleg van Leiden was Jan van Hout stadssecretaris van Leiden. Louis Boisot was de aanvoerder van de Geuzenvloot die Leiden op 3 oktober 1574 uit haar benarde situatie bevrijdde. Een fraai stukje Singelpark is naar ze genoemd.

Witte Singel

De Witte Singel wordt gedomineerd aan de stadskant door de Sterrewacht, de Hortus botanicus, en het universiteitscomplex rondom het Arsenaalplein