De allereerste Kweektuin

Door: Jan Willem Broekema - 07 maart 2017

I

n de Singelpark Kweektuin worden bomen en vaste planten gekweekt die straks een plek krijgen in het Singelpark. Zo staat het Singelpark vol met bomen en planten met een verhaal, geschonken door inwoners en bezoekers van de stad.

Locatie

De Singelpark Kweektuin is tegenwoordig onderdeel van het terrein van Museum Volkenkunde. Hiervoor lag de tuin naast Leiden Centraal Station, tegenover het IBIS Hotel en op steenworp afstand van de Morssingel. De Vrienden van het Singelpark hadden hier 2300 m2 tijdelijk in bruikleen gekregen van de gemeente Leiden. Er gaat nu op deze plek gebouwd worden.

Voor de verhuizing

Vóór maart 2019 bevond de Kweektuin van het Singelpark zich vlakbij het station Leiden Centraal, een locatie ingeklemd tussen Plesmanlaan, Schipholweg en het perron van Leiden Centraal waar normaal de trein naar Utrecht staat. Dat eerste plekje dat uitgroeide tot een fraaie tuin, wordt thans ontwikkeld door de gemeente tot onderdeel van de Duurzame Kilometer.

Nostalgie: Kweektuin op de voormalige locatie, voorjaar 2017

Adopteer een plantenvak

Organisaties (bedrijven, scholen, buurtverenigingen) kunnen één van de plantvakken adopteren. Je bent dan gezamenlijk verantwoordelijk voor het vullen en onderhouden van je eigen vak. Maar ook individuele hulp is welkom. Wil je meehelpen met de aanleg, onp7derhoud en beheer van de kweektuin? We kunnen alle hulp gebruiken! Stuur een mailtje naar kweektuin@singelpark.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Eerste boom van de Hortus botanicus

De eerste boom, een Sneeuwpeer, werd bij de opening van de kweektuin gedoneerd door de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden. Deze boom is begin 2019 verhuisd naar zijn uiteindelijke plek op de Plantage.