Over de Kweektuin

Door: Jan Willem Broekema - 07 maart 2017

In de Singelpark Kweektuin worden bomen en vaste planten gekweekt die straks een plek krijgen in het Singelpark. Heb je een boom die te groot wordt voor je voortuin? Of een stek van een dierbare plant? Dan kun je deze aan de kweektuin doneren. Zo staat het Singelpark vol met bomen en planten met een verhaal, geschonken door inwoners en bezoekers van de stad.

Alle bomen en vaste planten welkom

Elke boom met een diameter kleiner dan 20 centimeter is welkom. Ook planten, inheems of exoot, zijn welkom, mits het geen woekerplanten zijn. Wil je een boom of plant doneren, mail dan even naar kweektuin@singelpark.nl om een afspraak te maken wanneer en waar deze de grond in kan.

Locatie

De Singelpark Kweektuin ligt naast Leiden Centraal Station, tegenover het IBIS Hotel en op steenworp afstand van de Morssingel. De Vrienden van het Singelpark hebben het stuk grond van 2300 m2 tijdelijk in bruikleen gekregen van de gemeente Leiden, totdat er gebouwd gaat worden in dit deel van het Stationsgebied.

Nieuw in 2015: live webcam overzicht

De stichting Wireless Leiden, hierbij ondersteund door AnyWi Technologies, heeft op het kantoorgebouw van de gemeente Leiden, Stationsplein 107, een webcam gemonteerd. Deze geeft elke seconde een nieuw beeld van de Singelpark Kweektuin en het achterliggende Centraal Station. Zo kunt u zien wat er groeit en bloeit, maar ook wanneer de vrijwilligers aan het werk zijn.

Wireless Leiden is al sinds 2002 het, door vrijwilligers onderhouden, openbare wifi-netwerk in Leiden en andere regionale steden en dorpen. Zoek op je telefoon of tablet naar een wifi-zender die wat lijkt op “ap-WirelessLeiden-XXX”.

Adopteer een plantenvak

Organisaties (bedrijven, scholen, buurtverenigingen) kunnen één van de plantvakken adopteren. Je bent dan gezamenlijk verantwoordelijk voor het vullen en onderhouden van je eigen vak. Maar ook individuele hulp is welkom. Wil je meehelpen met de aanleg, onp7derhoud en beheer van de kweektuin? We kunnen alle hulp gebruiken! Stuur een mailtje naar kweektuin@singelpark.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Eerste boom van de Hortus botanicus

De eerste boom, een Sneeuwpeer, werd bij de opening van de kweektuin gedoneerd door de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden.