De nieuwe Kweektuin

Door: Floris Wouterlood - 10 december 2019

Locatie van de Kweektuin

Sinds maart 2019 is de Kweektuin van het Singelpark gelokaliseerd op het binnenterrein van Museum Volkenkunde, aan de Morssingel. Netjes gerangschikt in perken en kweekbakken groeien zaailingen, stekjes en planten voor toekomstig gebruik in het Singelpark. In de grasstroken die (nog) niet als kweekbak in gebruik zijn bloeien bloemen afkomstig uit gezaaide wildbloemmengsels. Bezoekers kunnen genieten op een van de bankjes. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers onder de hoede van de Vrienden van het Singelpark is de kweektuin opgebouwd en wordt hij onderhouden.

Kweektuin, juli 2019

Kweektuin, juli 2019

Bij de aanleg van de (nieuwe) Kweektuin, maart 2019, is door vrijwilligers in het kader van NLDOET! twee koude en natte dagen lang hard gezwoegd om de grond “tuinklaar” te maken. Een rapportage van die heroïsche klus vind je hier.

Het idee van een kweektuin – ontstaan

In het voorjaar van 2013 gaf de gemeente Leiden toestemmimng aan de Vrienden van het Singelpark om de zogenaamde Trafolocatie bij het station Leiden Centraal te gerbruiken, “ten behoeve van tijdelijk openbaar groen ofwel een tijdelijke stadskwekerij (tuin) voor bomen, planten, struiken en bloemen bestemd voor het Singelpark”.

De Gemeente leverde het terrein schoon op met  waar nodig met extra aarde. Bij het ontwerp hoorde een slingerpad, een sloot en een pleinachtige ruimte. Op 1 april 2013 werd de eerste kweektuin officieel in gebruik genomen. Daarmee werd de aftrap gegeven voor een actie om zoveel mogelijk stadsbewoners te betrekken bij het Singelpark. Dat is aardig gelukt! Ze kwamen! Als donateurs en als vrijwilligers om de kweektuin zijn geur en kleur te geven die hij nu heeft. In een groot deel van de kweekbakken staan bomen, struiken en vaste planten, gedoneerd door stadbewoners, met het doel de planten waar mogelijk een plaatsje in het Singelpark te geven. Hierdoor werd het mogelijk om bijvoorbeeld bewoners van straten die onderdeel uitmaken van de Singelparkroute allerlei planten te geven voor hun geveltuintjes.

Activiteit in de Kweektuin: dinsdag en zaterdag

Met een stuk grond en een hoeveelheid planten heb je natuurlijk nog geen kwekerij. We mogen ons gelukkig prijzen dat vanaf het beging veel enthousiaste mensen een bijdrage hebben geleverd aan de kweektuin. De kweektuin vraagt voortdurend de nodige aandacht. De onderhoudsgroep van de kweektuin, uitsluitend vrijwilligers, voorziet daarin. Op dinsdagen en zaterdagen van 10 uur tot 12 uur wordt er gewerkt aan de collectie planten en aan het algemeen onderhoud van de kweektuin. Alleen middenin de winter zijn we er een paar weken niet. Mensen die zich aangemeld hebben als Vriend van het Singelpark komen op individuele basis. Iedere vrijwilliger brengt zijn eigen specifieke kwaliteiten in. De coördinator van de kweektuin stroomlijnt de inbreng van de vrijwilligers en stemt prioriteiten in de werkzaamheden af met de vrijwilligers. Naast de reguliere kweektuindagen worden er ook klussendagen georganiseerd. Vooral in het vroege voorjaar en late najaar is er behoefte aan extra inzet. Dan worden op zaterdag klusdagen gehouden waar ook mensen die zich eenmalig of voor een specifieke klus willen inzetten welkom zijn. Werken in de kweektuin, het klinkt tamelijk serieus. En dat is het ook. We willen er met z’n allen voor zorgen dat er iets moois van komt. Goed gereedschap zit daarom in de basisuitrusting. Maar plezier in het werk en met elkaar is ook een stevige basis onder het resultaat. De koffie staat daarom ook altijd klaar.

Samenwerking

Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Daarom zijn we steeds op zoek naar partners. Met Stichting De Binnenvest is er een hechte samenwerking tot stand gekomen. Cliënten van De Binnenvest gaan samen met vrijwilligers aan de slag in de kweektuin. Het Insectenhotel is een van de tastbare resultaten. Intussen hebben ze ook een eigen bak in de kweektuin geaopteerd. Er is ook een heel leuke samenwerking ontstaan met leerlingen van Het Waterland. Samen met de leerlingen zijn er kweekbakken gebouwd, is een deel van het straatwerk op het plein gedaan. Werken in de kweektuin helpt ze om al werkend op zoek te gaan waar hun interesse ligt. Ze hebben ook een kweekbak geadopteerd waarin ze zich bekwamen in werken in de groene sector.

Donaties

Als vrijwilligersorganisatie klotst het geld ons natuurlijk niet over de schoenen en zijn we mede afhankelijk van donaties. Dankzij Fonds 1818 en het Druckerfonds is er een budget op tafel gekomen waarvan we een hoeveelheid goed gereedschap en een opslagcontainer hebben kunnen aanschaffen. Dankzij een donatie uit het Rabobank Wensenfonds hebben de Vrienden een e-bakfiets kunnen aanschaffen voor het zware transportwerk. Ook de materialen voor de kweekbakken zijn uit dat budget betaald. Door donaties in Natura beschikken we over een prachtige picknicktafel, papierbakken, een fietsenrek, een waterpomp, looppaden bedekt met boomschors enz. Ook de  bankjes zijn gedoneerd en kosteloos geplaatst.