Het Singelpark in het kort

Door: Marlies Aanhaanen - 24 maart 2017

Het Singelpark omvat de ring van singels rond de Leidse binnenstad. Het gebied van gevel-tot-gevel wordt de groene omsingeling van de stad, waar mensen recreëren, feesten en sporten.

De binnenstad van Leiden is versteend en de behoefte aan plaatselijk groen neemt toe. In plaats van hier een parkje en daar een grasveld is hier het Singelpark. Het Singelpark omvat de ring van buitensingels, alle aangrenzende parken en tussenliggende gebouwen. De bestaande parken verdwijnen niet maar worden parkdelen met elk een eigen karakter. Bovendien is de weg om de singels ook onderdeel van het Singelpark.

Het Singelpark is de manier om de ring van parken herkenbaar te maken. Er zijn tien geboden voor iedereen die een parkgebied zou willen opknappen of verbeteren. Daarbij wordt eenheid geboden in bewegwijzering, zitplekken, toegang, informatieborden, Singelparkbruggen en wat er maar nodig is. Terwijl elk parkgebied toch zijn eigen karakter kan blijven behouden.

Als laatste belangrijk kenmerk noemen we de inbreng en inzet van bewoners. Het Singelpark is niet een gewoon park dat de gemeente bedenkt, ontwerpt, aanlegt en onderhoudt. Bewoners, belanghebbenden, belangstellenden en bedrijven kunnen ideeën naar voren brengen, liefst met elkaar in samenwerking maar in ieder geval met de gemeente. Uit die samenwerking kan een nieuw parkidee uitgewerkt worden waarbij iedere betrokkene haar of zijn inbreng en bijdrage levert.

De stichting Vrienden van het Singelpark brengt personen en bedrijven bij elkaar die deze droom willen verwezenlijken en onderhouden. Door als Vriend financieel te steunen maar vooral door zelf de handen uit de mouwen te steken: plannen en planten, onderhoud en beheer.