Singelpark
×
4 juni 2022 – Dag van de Plant

4 juni 2022 – Dag van de Plant


Op 4 juni hadden alle hieronder genoemde bomen en planten een QR-code waarmee je een filmpje kon zien. Op de locaties gemarkeerd met een sterretje was ook wat te doen: er werden verhalen over planten verteld, je kon er een kopje kruidenthee drinken of gratis zaadjes meenemen. Gelukkig kun je nu nog steeds genieten van deze route. Scan daarvoor de QR-code met je smartphone.

De Vrienden van het Singelpark presteerden een Wandelroute op Dag van de Plant op zaterdagmiddag 4 juni 2022 (met de klok mee).

Op 4 juni hing bij alle hieronder genoemde bomen en planten een bordje met een QR-code waarmee je een filmpje kon downloaden en bekijken. Op de locaties gemarkeerd met een sterretje was ook wat te doen: er werden verhalen over planten verteld, je kon er een kopje kruidenthee drinken of gratis zaadjes meenemen. Gelukkig kun je nu nog steeds genieten van de route. Scan hiervoor de QR-codes op de bovenstaande afbeeldingen, en lees de teksten hieronder.

1. Hortus Botanicus: Tulpenboom (Liriodendron tulpifera) *
Direct links van de ingang van de Hortus Botanicus staat een tulpenboom die in 1716 is gezaaid door Herman Boerhaave. Oud-hortulana Carla Teune verhaalt in het filmpje over deze boom, die oorspronkelijk uit Virginia in de Verenigde Staten komt. De boom bloeit eind mei met geelgroene tulpen. Op zaterdagmiddag 4 juni kunnen bezoekers in de Hortus nog meer verhalen over de boom horen van Robbert Folmer, medewerker van de Hortus.

2. Tuin in Rembrandtpark: Schijnpapaver (Meconopsis cambria) *
De Rembrandt-tuin bevindt zich aan de Singelparkroute tussen de Weddesteeg en de Zeevaartschool: vlakbij de plek waar Rembrandt geboren is en opgegroeid. Bewoners Simone Robberts en Hilde van der Meer creëerden er een paradijsje aan het water. De tuin ligt op gemeentegrond en is dus openbaar. Simone vertelt over de schijnpapaver: “Ik vind het vooral leuk hoe de bloem haar zaadjes uitstrooit vanuit een soort peperbusje. Op 4 juni hebben wij zakjes zaad om uit te delen. Ook zijn diverse plantjes te koop voor 50 cent per stuk.”

3. Lammermarkt: de Kaardebol (Dipsacus fullonum) *
De kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijssen gaan vanaf 18 juni met groepjes Leidenaren traditionele Leidse ‘saai’ maken: een lichte geweven stof waar Leiden in de 17e eeuw beroemd om werd. Voorafgaand daaraan, op 4 juni, de Dag van de Plant, geven ze uitleg op de Lammermarkt over hoe de wol vroeger in Leiden werd gekleurd met verfstoffen van planten en daarna werd gekaard met gedroogde kaardebollen.

4. Energiepark/Ambachtsplein: de Veelkleurenden (Pinus bungeana)
Het Singelpark is bedoeld als botanisch stadspark met een bijzondere planten- en bomencollectie. In overleg met bewoners zijn de bomen in het Energiepark onder andere geselecteerd op botanische waarde en speciale vorm, grootte en kleur. De bladeren zijn bijvoorbeeld erg groot, de bast ziet er raar uit ziet of is bijzonder zacht. Op het Ambachtsplein is de Veelkleurenden aangeplant. Deze boom is zeer zeldzaam en heeft een opvallende afbladderende stam. Stadsecoloog Roelant Jonker vertelt het verhaal over de boom en dit park.

5. Huigpark: Schietwilg (Salix Alba) en kruidenbakken
Cecile Verburgh, vrijwilliger van de Vrienden van het Singelpark, vertelt in het filmpje over de oude Schietwilg in het Huigpark. Deze boom is een biotoop voor allerlei kleine beestjes en ook een schimmel: de Tondelzwam. De Vrienden hebben in het Huigpark bakken gemaakt met kruiden, eetbare bloemen en kruiden voor de buurt. Cecile schenkt op 4 juni kruidenthee aan alle bezoekers.

6. Blekerspark: Gingkoboom *
Sinds de herfst van 2020 staat in het Blekerspark een bijzondere Ginkgo biloba: een ‘Vredesboom’. Deze boom is opgekweekt uit zaad van een boom die de atoombom op Hiroshima overleefde. Vredesbomen worden wereldwijd gepland als symbool van hoop en vitaliteit, en als protest tegen de verspreiding van kernwapens. Botanisch curator Rinny Kooi kwam in contact met Green Legacy Hiroshima en zorgde ervoor dat de Ginkgoboom in het Blekerspark een plekje kreeg.

7. Meelfabriek: het beplantingsplan van Piet Oudolf: diverse graansoorten *
Speciaal voor de Dag van de Plant op 4 juni kun je rechtstreeks doorlopen vanuit het Ankerpark over het Meelfabriekterrein. In het filmpje geeft Patty Beuk van de Meelfabriek informatie over de toekomstige groene route tussen het Ankerpark en Lakenpark. Komend najaar legt tuinontwerper Piet Oudolf een binnentuin aan op het terrein. Over dit ontwerp en de gebruikte planten is langs de route informatie te zien.

8. Lakenpark/Kaarsenmakersplein: Duivelsdrek (Ferula asafoetida)
In een filmpje geeft Frank Kalshoven (ontwerper van meerdere parken in het Singelpark) toelichting op zijn keuze voor Duivelsdrek. Het is een tot twee meter hoge plant met stevige, holle, ietwat sappige stelen, gele schermbloemen en een knoflookachtige geur. De plant komt van nature voor in India, Afghanistan, Iran en Pakistan. Hars van de plant wordt daar als specerij gebruikt en ook als geneesmiddel.

9., 10 en 11. Begraafplaats Groenesteeg: de oude beuk, korstmossen en veldbloemen *
Op Begraafplaats Groenesteeg staan veel bomen met een respectabele leeftijd. De meest opvallende is de omvangrijke bruine beuk, aangeplant in 1882, die vorig jaar is gekroond tot mooiste boom van Zuid-Holland. Anneke Jesse, bestuurslid van de begraafplaats, vertelt in een filmpje meer over de boom. In een ander filmpje vertelt wetenschapper Harold Timans over de korstmossen op de graven. Op 4 juni tussen 14.00 en 16.00 uur verzorgen Madelène van den Berg, Leo van der Wal en Carolien Warnar van IVN Leidse Regio rondleidingen over de veldbloemen en andere planten op het terrein. Check de QR-code voor meer informatie over hun project.

12. Plantsoen (bij de Van Disselbrug): het Harige Wilgenroosje (Epilobium hirsutum) *
Op 4 juni geven Marnel Scherrenberg en Jacqueline Henrot (oeverplantenproject Naturalis) uitleg aan bezoekers over oeverplanten en hoe je deze planten in kaart kunt brengen. In het filmpje vertelt Marnel over het Harige Wilgenroosje: een plant met roze bloemen met behaarde stengels en bladeren. Als deze plant voorkomt, dan is dat een teken dat de grond voedselrijk is.

13. Het Zoete Land: de aardappel *
Aan de andere kant van de Zoeterwoudse Singel (steek de Van Disselbrug over en ga naar links) is de biologische stadstuinderij Het Zoete Land. Op 4 juni verhaalt vrijwilliger Siebrand van der Ploeg over de aardappel: de plant, de verschillende rassen en de geschiedenis.

14. Plantsoen: de Beatrixlinde
Op 1 februari 1938 werd in het Plantsoen ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix een heus lindeboompje geplant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween het bordje. Het tere lindesprietje uit 1938 overleefde de oorlog en groeide naamloos en in redelijke voorspoed op. In 1955 besteedde de Nieuwe Leidsche Courant aandacht aan de boom. Daarna werd het stil. Aan curator Rinny Kooi de eer dat ze de boom herontdekte. In een filmpje vertelt ze daar meer over.

15. Pelgrimstuin (bij Erfgoed Leiden): een of meer planten
Op de plek waar in 1620 de Pilgrims naar Amerika vertrokken, is 400 jaar later een tuin aangelegd. Deze tuin vertelt het verhaal van de Pilgrims met planten uit die tijd. Er zijn drie veldjes met medicinale planten, verfplanten en keukenkruiden, er is een strook met toen bekende planten uit Europa en Amerika, en er is een moestuinbak met gewassen die de Pelgrims leerden gebruiken van de Native Americans, zoals mais. In het filmpje komt Cecile Verburg, vrijwilliger van de Vrienden van het Singelpark, aan het woord.

De wandelroute met filmpjes kwam tot stand dankzij de steun van Leiden 2022, City of Science en het WOZ-fonds en vele vrijwilligers.

De flyer die tijdens de Dag van de Plant door de vrijwilligers werd uitgereikt, vind je hier.