We gaan beginnen!

Door: Floris Wouterlood - 03 oktober 2019

Op 1 oktober 2019 zijn door de gemeente Leiden brieven uitgedeeld aan de bewoners in de omgeving van de bouwlocaties van de eerste vier bruggen. Want: als alles goed gaat, begint op maandag 7 october de bouw van de Aeldisbrug, Helarbrug en Loviumbrug.

Een geheugenopfrisser: welke brug komt waar:

Aeldisbrug:  over de Groenhazengrach, bij het Arsenaal

Helarbrug: over de sloot tussen het Meelfabriek-terrein en het Ankerpark

Loviumbrug: het gaat in feite om twee bruggen: de ‘echte’ Loviumbrug over de Oude Rijn bij de Zijlpoort en een extra bruggetje over de Binnenoostsingel.

Nog een geheugenopfrisser: de betekeniss van de namen van de bruggen:

Aeldis: Brug der Ouderdom. Een greep uit het Saksisch, met een twist (“eald”: ouder, ervaren).

Wisennia: Brug van Wijsheid. De naam is gevormd uit “wisdom”, “wise” en roept door haar vorm ook associaties op met bijvoorbeeld Nehalennia, de godin van de Noordzee.
Lovium: Brug van Liefde. Het element (-ium) LOVE. En wat klinkt de naam mooi rond, lyrisch. (Kan dit de brug in Leiden worden waar mensen elkaar ten huwelijk vragen?) De klank roept ook Romeinse associaties op; iets waar we in Leiden sterk mee verbonden zijn.
Helar: Brug der Gezondheid. Gezondheid kan niet zonder geneeskunst – die is rijk vertegenwoordigd in Leiden met de universiteit en het universitair ziekenhuis. Om geen clichénaam te bedenken doet “Helar” denken aan “heler”; iemand die geneest – maar ook aan een krachtige Viking of Germaans mythologisch figuur. En een beetje aan “heelal”. Ook niet verkeerd in een stad met een sterrenwacht.
Hapynion: Brug van Geluk. De naam verwijst naar “happy”; gelukkig.

Je kan hier downloaden:

bewonersbrief_gemeente_Leiden Aeldisbrug

bewonersbrief_gemeente_Leiden_Helarbrug

bewonersbrief_gemeente_Leiden_Loviumbrug/Binnenoostsingelbrug

De bouwer is Dura Vermeer. Je kan het project Singelparkbruggen ook volgen via www.leiden.nl/singelparkbruggen en deBouwapp (te downloaden via de AppStore en Google Play). Op de app plaatst Dura Vermeer actuele informatie en foto’s.