Bruggen – stand van zaken 18 januari 2020

Door: Floris Wouterlood - 18 januari 2020

Allereerst de situatie bij de Aeldisbrug (“brug der ouderdom”). Deze brug zal de Groenhazengracht overspannen waar dit water uitmondt in de Witte Singel. Restaurant Tabu  – te zien op de achtergrond – krijgt hierdoor een dubbele, en omdat de Aeldisbrug heel mooi is, zeer representatieve, entree.

Onderdeel van het Aeldisbrug-deelproject is het vernieuwen van de wallekanten. Dit onderdeel is verzorgd door de Leidse aannemer Du Prie en, zoals op de foto te zien is, zo goed als gereed. Nog even en het brugdek kan worden geplaatst. Na afwerking zal hier een fraai bruggetje liggen die hetArsenaalplein (door)verbindt met het Rembrandtpark-Zuid. Voor wandelaars en bezoekers van restaurant Tabu is het op dit moment nog even omlopen over pontons in de Witte Singel.

Waar de bats onder de plank is gestoken zie je grote ijzeren bouten. Dit zijn de bevestigingspunten voor de Aeldisbrug. Het ziet er op 18 januari 2020 uit alsof het niet lang zal duren voordat het brugdek wordt geplaatst. Op de achtergrond de Witte Singel.

Intussen is aan de andere kant van het Singelpark stug doorgewerkt aan de Loviumbrug. Vanaf de Binnenoostsingel is goed te zien dat de bekisting van de ‘machinekamer’ aan de Ankerpark-kant van de Loviumbrug klaar is om beton te laten storten. Aan de overkant, bij de Zijlpoort, is dat storten al gedaan en wordt verder gewerkt met de constructie,

Voor de Helarbrug (bij de Meelfabriek) zijn de palen geslagen maar is verder weinig spectaculairs gebeurd. De fundering van de Wisenniabrug (over de Oude Herengracht, tussen Blekerspark en Huigpark) is nagenoeg gereed.

(foto’s door Floris Wouterlood)