Froggies

Door: Floris Wouterlood - 29 november 2018

De Engelse naam ‘frog‘ voor de kikker is nou precies het geluid dat deze amfibie voorbrengt: “fròòòòòòg”. Nu heeft iedereen op school ooit geleerd dat er kikkers en padden bestaan. Laatstgenoemden zijn landdieren. Ze hebben een dikkere huid waardoor ze niet zo gauw uitdrogen. Daarom zijn padden wel eens te zien in de graslanden of perken van het Singelpark. Kikkers daarentegen zijn echte waterbewoners die hun waterige omgeving alleen maar verlaten als ze er zeker van zijn dat ze met één grote sprong weer terug kunnen plonzen. Je vindt ze dus vooral in of vlakbij water. Kikkers bewegen in het water eigenlijk beter dan op het land.

Kikkers zijn eigenlijk heel goed gecamoufleerd. Horen doe je ze wel, maar waar zitten ze? Je ziet ze pas zodra ze bewegen. Spartelen doen ze niet zo vaak, en daar hebben ze een heel goede reden voor: vooral niet opvallen en niet laten zien dat je zit te wachten op een nietsvermoedend insekt dat voorbij vliegt – HAP. Verder heb je als kikker weing kans tegen een reiger of een ooievaar, dus is het goede zaak om jezelf koest te houden. Kikkers eten meestal insekten en andere ongewervelde dieren.

Omdat kikkers koudbloedig zijn duiken ze in de herfst diep weg in de modder om de verschrikkelijke winter in winterslaap te overleven. Geen opgewekt gekwaak dus op winterse dagen!

Heb je ooit geprobeerd er eentje te vangen? Veel succes met die glibberkontjes. Maar… laat ze liever met rust. It’s not easy being green….