Zadelzwam

Door: Floris Wouterlood - 17 januari 2019

Aan de stamstomp van een oude, reeds enige jaren geleden omgezaagde boom aan de Bosiotkade groeit elke nazomer een zwam van koninklijke afmetingen, een zadelzwam (Polyporus squamosus). Je zou er inderdaad zó op kunnen gaan zitten ware het niet dat een Singelparkliefhebber alle bewoners van het park respecteert en ze daarom met rust laat.

Volgens de Bomenbieb is de zadelzwam  een houtschimmel waarvan het mycelium doordringt tot in de kern van de boom. De zwam’eet’ graag beuken en iepen maar is verder niet bijzonder kieskeurig. De stam of de tak verzwakt en kan breken. Waarschijnlijk is de boom aan de Boisotkade hierom ook omgezaagd. Jammer van de boom, de schimmel triomfeerde.

Het vruchtlichaam van de zwam heeft meervoudige hoeden die eruit zien als rijzadels. Deze kunnen tot 40 cm breed worden, Op de bovenzijde prijken ringen van een soort schub-achtige tekening. Aan de onderzijde laten de hoeden miljarden sporen los.

Dood doet leven, dat bewijst ook deze zwam. Langzaam maar zeker peuzelt hij het hout op. De zwam is op zijn beurt weer een woonplaats van allerlei gespecialiseerde insekten.