Wilhelminalinde

Door: Floris Wouterlood - 29 november 2018

Wilhelmina was koningin van ons land tussen 1898 en 1948. Ze was in 1880 geboren als enige nakomeling van koning WIllem III. De prinses was nog maar kind – 10 jaar oud! – toen ze van de ene op de andere dag feitelijk koningin werd omdat haar vader overleed. Omdat ze minderjarig was nam haar moeder, koningin Emma, de honneurs waar. In 1898 werd Wilhelmina meerderjarig en nam ze de volle last van de regeringstaak over van Emma.

Het was in die tijd in zwang om een boom te planten als herinnering aan een feestelijke gebeurtenis. Zo geschiedde op 6 september 1898.  Aan het begin van het Plantsoen, daar waar het Levendaal het Singelpark doorklieft en de Plantage  achteloos als een eilandje terzijde werpt, daar staat sinds die datum een Hollandse linde: de Wilhelminaboom. Compleet met hek met haar logo, om al te opdringerige onderdanen op afstand te houden. Door zijn leeftijd heeft deze boom majesteitelijke afmetingen. Zou zouden eigenlijk alle bomen in Leiden moeten zijn!

De staatshoofden Juliana, Beatrix en Willem-Alexander hebben ook allemaal hun eigen Leidse linde, maar die staan niet in het Singelpark.