IJsvogel

Door: Floris Wouterlood - 29 november 2018

De spectaculaire IJsvogel wordt wel eens waargenomen op de Begraafplaats Groenesteeg. Je ziet ze niet vaak, en als je ze ziet is het in een flits ven blauw en goud, want de ijsvogel is een kleire, rappe rakker. IJsvogels zijn vooral vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water. Hier in Leiden heb je dat allemaal niet, maar er is wel ruim stilstaand water in de singels, met veel en gemakkelijk te verschalken voedsel in de vorm van kleine visjes, waterinsecten en dergelijke. Of deze vogels nestelen in het Singelpark is onbekend. ‘s Winters als de sloten rondom de stad zijn dichtgevroren komen de vogels wellicht uit nood naar de stad omdat daar nog open water is, en dus nog voedsel. Het water moet wel helder en schoon zijn. Gelukkig is de waterkwaliteit in de Leidse singels de afgelopen decennia sterk verbeterd. Strenge winters maken overigens veel slachtoffers onder de ijsvogel.

IJsvogels graven nesttunnels in zandige of lemige steile oeverranden. Aan het eind van de tunnel bevindt zich de broedkamer.

IJsvogelachtigen komen over de hele wered voor. Een neefje van onze IJsvogel bijvoorbeeld is de in Australiƫ levende Kookaburra

foto Wikpedia