Bijen en zweefvliegen

Door: Floris Wouterlood - 29 november 2018

Tot ieders verrassing bleken er bij de bijentelling in 2015 bij elkaar liefst 46 soorten bijen en 35 soorten zweefvliegen rond te zoemen in het Singelpark. De grootste diversiteit werd waargenomen op de begraafplaats Groenesteeg en in de Kweektuin, de minste op he Lakenplein.  In beide soortrijke parkdelen groeien en bloeien heel veel kruiden en bloemen, bijna het hele jaar door. Daar zijn bijen dol op. In het wild groeiende bloemen zijn goed voor bijen.

Er zijn voor de natuur leuke plekjes in het Singelpark. Zo is in het Rembrandtpark zuid een mooi bijentuintje aangelegd. Een erg goede plek om veel verschillende soorten bijen te zien is het Zoete Land dat aan de Zoeterwoudsesingel ligt. Toch is de begroeiing van het Singelpark in het algemeen meer gebaseerd op horti-cultuur, waardoor wilde flora en fauna weinig kans hebben. Met gerichte inrichtingsmaatregelen en ecologisch waardevolle planten kan er al heel wat winst behaald worden.

Een rapport over de bijenstand in het Singelpark is dat van Menno Reemer: Bijen en zweefvliegen in het Leidse Singelpark: nulmeting 2015-2016. Rapport nr. EIS2016-07. EIS Kenniscentrum Insecten, Leiden, 2016