Over de Jan van Houtkade / Boisotkade

Door: Floris Wouterlood - 10 december 2019

Singelpark op z’n smalst! In het verleden was de Jan van Houtkade een prettige sluiproute voor automobilisten vanaf de Lammenschansweg naar de Witte Singel en verder naar het station of het Morsgebied, het Academisch Ziekenhuis en de bedrijven aan de Plesmanlaan. Qua park volkomen oninteressant. Achteloos jakkerde men langs een van de middeleeuwse monumenten dat Leiden rijk is: de waltoren “Oostenrijk”. Of men parkeerde de auto plompverloren vóór de toren. De Boisotkade was favoriet bij autoscholen want je kon een leerling de hellingproef laten oefenen op het bruggertje over de Vliet.

Dat gaat veranderen. De Boisotkade heeft een knip gekregen en is tegenwoordig een heerlijke wandelpromenade. De geur van verschoeide koppelingsplaten is niet meer te ruiken. De gemeente studeert samen met bewoners van het gebied op herinrichting van de Jan van Houtkade.

foto: Yu-Hua Yeh

Jan van Houtkade

gezicht op de Vliet vanaf het bruggetje Boisotkade

Aan de Vliet ligt toegankelijk vanaf de Boisotkade een kleine tuin van Stichting Erfgoed Leiden en Omstreken die door de Vrienden wordt onderhouden. Ook een klein beetje Singelpark!

werk aan de Vliet!