Een krans voor Rembrandt – elk jaar 15 juli

Door: Louis Smit - 08 juli 2021

Amsterdammers willen het niet weten maar Rembrandt is toch echt in Leiden geboren en opgegroeid. Hij zag er letterlijk het licht, in 1606. Zijn werk wordt opgedeeld in een Leidse periode (1625-1631) en een Amsterdamse (vanaf 1631). Verstokte Leidenaren zeggen soms dat Amsterdam Rembrandt van Leiden heeft afgepakt. Die stad, zo menen zij, doet namelijk weinig moeite om toeristen die de Nachtwacht komen bewonderen te wijzen op zijn eerste jaren in Leiden. In 2019 en 2020 pakte Leiden in ieder geval fantastisch uit met een tentoonstelling in de Lakenhal over de jonge Rembrandt. Dit ter gelegenheid van zijn 350e sterfdag in 1669.

Geboortehuis
Gelukkig zijn er toch diverse permanente sporen van Rembrandt in Leiden te vinden. Zo kom je via de Singelparkroute langs de plek waar Rembrandt werd geboren. Het is natuurlijk ten hemel schreiend dat het geboortehuis in de Weddesteeg niet meer bestaat: er is slechts een plaquette op een modern gebouw aangebracht. Ertegenover staat een kunstzinnige verbeelding van Rembrandt aan het werk.
Even verderop, tegenover het voormalige gebouw van het Leidsch Dagblad aan de Witte Singel, staat een borstbeeld van Rembrandt op een marmeren pedestal. Het stamt uit 1906 en is vervaardigd door beeldhouwer Antonius S.N.L. (Toon) Dupuis (Antwerpen 1877-Den Haag 1937).

Krans in de nacht van 14 op 15 juli
Een jaar of twintig geleden hebben de Leidse cultuurdragers Tjeerd Scheffer en Ben Walenkamp het initiatief genomen om op Rembrandts geboortedag (15 juli) een krans te brengen naar zijn borstbeeld en een toast uit te brengen op zijn ‘verjaardag’.
Op 14 juli om 23.30 verzamelen zij en andere Rembrandtbewonderaars zich bij de Morspoort. Daarna wandelen zij in optocht naar het beeld en daar wordt om middernacht een krans om de nek van de schilder gehangen. Ook dit jaar weer. Iedereen is welkom. Let op: dit is het borstbeeld aan de Witte Singel bij het voormalige gebouw van het Leidsch Dagblad en dus niet in het Rembrandtpark!
Het was de Leidse dichter Leo van Zanen die mij wees mij op de aanstaande kranslegging. Zelf is hij altijd van de partij. “We hangen dit evenement niet aan de grote klok, maar er is een schare vaste fans.” Van Zanen bracht al meerdere malen een gedicht ten gehore bij de kranslegging.

foto: Leidse Glibber