Het Plantsoen is 's zomers een lustoord met grasvlakten, statige bomen, een grote fontein en een voliere. U loopt in een fraai Engels landschapspark door het groen over mooie, goed onderhouden wandelpaden. Aan de stadskant staan monumentale woonhuizen.

Wijsheid op de muur

Als je in de Veerstraat loopt (tussen Hogewoerd/Plantage en Utrechtse Veer/Hapynionbrug) zie je een sonnet op een muur afgebeeld, afkomstig van een bekend dichter. Met Café Plantage op de hoek is het een schilderachtig stukje Singelpark.

Een bijzondere kerk met revolutionaire muurschilderingen

Er zijn speciale kunstwerken te bewonderen in het aardige witte kerkje dat je vanaf het Plantsoen ziet aan de overkant van de Zoeterwoudse Singel. Heel bijzonder!

Hoe het Plantsoen je aan het denken zet over vrijheid

Louis Smit overpeinst het begrip 'Vrijheid' tijdens een wandeling over het Plantsoen

Over Plantage en Plantsoen

Plantage en Plantsoen zijn twee delen van één park, doorsneden door een weg. De Plantage is het voormalig bolwerk van de Hogewoerd naar de Hoge Rijndijk. Het bestaat vooral uit hoge bomen, bloemperken en gras.

Vogeltjes kijken

In het Plantsoen staat sinds 1867 een volière met exotische vogels. Het huidige vogelhuis is gebouwd in 1939. door de week ziet u heel vaak ouders of grootouders met kleine kinderen naar de vogeltjes kijken.