Over het Huigpark

Door: Jan Willem Broekema - 02 maart 2017

De begraafplaats voor minvermogenden lag op het bolwerk bij de samenkomst van Maresingel en Oude Herengracht. Het grenst aan het industriƫle terrein van het Papegaaisbolwerk, wat nu het Energiepark wordt. Het Huigpark is aangelegd als een grasveld met hier en daar een boom en wat perken.
De Vrienden van het Singelpark hebben met de gemeente Leiden een plan ontwikkeld om de kwaliteit van het Huigpark te verbeteren en inmiddels is het Huigpark een voorbeeldproject. Een belangrijke stap is het nadrukkelijk betrekken van omwonenden bij het plannen en realiseren. De Vrienden zelf en de gemeente dragen allemaal hun steentje bij maar de mensen die er zelf profijt van hebben, die spelen een belangrijke rol in plan, realisatie en beheer en onderhoud. Het wordt niet voor ze gedaan maar door ze.


Inmiddels zijn er extra bomen geplant, extra perken aangelegd, plantenbakken met kruiden en andere eetbare planten gemaakt, vogelhuisjes geplaatst. Daarnaast wordt enkele malen per jaar een activiteitendag georganiseerd, vaak in relatie tot landelijke projecten met als motief sport en spel, natuur en buiten zijn, genieten van groen. Thema van dit parkdeel langs de Maresingel is sport en spel.
Het Huigpark is ook een van de toegangen tot het Energiepark zodat wandelaars via het Huigpark over het Energiepark en, later, via de 3e Binnenvestgracht kunnen wandelen. Aan de andere zijde, over de Oude Herengracht, wordt in 2017-2018 een van de nieuwe Singelparkbruggen gebouwd voor wandelaars die het gebied verbindt met het Blekerspark.