Corona leerde dat wandelen over de Singelparkroute ideaal is voor een werkoverleg, een goed gesprek met een vriend of … een sessie met een psychotherapeut. Had de Singelparkroute in 1910 al bestaan, dan hadden de componist Gustav Mahler en de psycholoog Sigmund Freud op 26 augustus van dat jaar een paar hele rondjes Singelpark kunnen doen. Nu voerde hun wandeling onder meer via de Breestraat, het Rapenburg en het Academiegebouw. En via de Hortus Botanicus, inmiddels onderdeel van het Singelpark.
Freud was op vakantie in Noordwijk aan Zee en kwam met de tram naar Leiden om de beroemde Mahler te ontmoeten voor een psychoanalytisch gesprek over diens huwelijksproblemen. Zijn bijna 20 jaar jongere vrouw, Alma, bleek een affaire te hebben met de jonge architect Walter Gropius. Gropius was later de oprichter van het Bauhaus, een opleiding voor architecten en beeldend kunstenaars.
Heel bijzonder is het dat de componist van “Das Lied von der Erde” en de grondlegger van de psychoanalyse, beiden jood en beiden afkomstig uit wat nu Tsjechië is, in Leiden samenkwamen. Hun wandeling duurde een uur of vier. Mahler praatte honderd uit. Hij was ondersteboven van de affaire van Alma, die overigens meer amoureuze betrekkingen met andere mannen onderhield. De singer-songwriter Tom Lehrer smeert ze smakelijk uit in zijn liedje “Alma”.
Op Netflix is momenteel “Mahler auf der Couch” uit 2010 te zien. Met Johannes Silberschneider als Mahler en Karl Markovics als Freud. De titel “Mahler op de sofa” is wel een beetje raar, want deze geromantiseerde documentaire gaat vooral over het wandelgesprek in Leiden. Hoewel de actie in de film wat springerig is, is het een aanrader voor wie deze stad leuk vindt: de film bevat diverse herkenbare Leidse straatbeelden.