De Hortus botanicus Leiden is de oudste nog bestaande botanische tuin in ons land. De Hortus is geen openbare tuin, maar heeft de status van een museum. Om toegang te hebben raden we u aan uw Museumjaarkaart mee te nemen.

Over de Hortus botanicus

De universitaire Hortus botanicus is een prachtige, gesloten plantentuin van de universiteit die tegen betaling of een museumjaarkaart te bezoeken is. De Hortus levert mede de curator voor het Singelpark die zich bezighoudt met de beplanting in de verschillende parkdelen.

Dobberen

Een van de bekendste kassen in de Hortus is ogetwijfeld de Victoriakas. Wie de kas binnenggaat en even went aan de tropische warmte staat oog in oog met de reusachtige drijvende bladeren van de Victoria amazonica die genoeg drijfvermogen hebben om een klein kind te dragen. Men zegt dat de bijzondere waterplant maar één nacht per jaar bloeit.

Peuzelen en gepeuzeld worden

Je zal maar een eenvoudige vlieg zijn die wordt aangetrokken door de onweerstaanbare lokstoffen van de vleesetende planten in de Hortus. Je strijkt neer op zo'n plant om eens lekker te gaan peuzelen, vouwt je vleugeltjes op en steekt je slurfje in een heerlijk druppeltje vocht. Hmmm, mjamjam, o, zo lekker.....BENGGGGG... dicht is de val en nu ben jij het lekkere hapje. Voor de plant!