Station Leiden Heerensingel

Door: Frans Wiersma - 24 augustus 2021

Als je onder de Zijlpoort door bent gelopen om deze van alle kanten te kunnen bewonderen, steek dan eens de Zijlpoortsbrug over. Meteen aan de linkerkant daarvan staat een stootblok en een paar meter rails. Dit zijn de laatste overblijfselen van het station Heerensingel. Dit station was het eindpunt van het traject Hoofddorp – Leiden Heerensingel en deed dienst tussen 1912 en 1936. Uiteindelijk stapten te weinig mensen hier op de trein om het traject nog in stand te houden. Na 1936 werd de lijn richting Hoofddorp gesloopt en werd alleen nog het spoor naar station Leiden gebruikt voor goederenvervoer.

Aan de Herensingel, meteen links als je over de Zijpoortbrug bent gelopen

Op de onderstaande foto uit het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken is goed te zien waar het spoor liep, vlak langs de wal, waar nu de woonboten liggen. Ook is op de achtergrond nog het station Leiden Heerensingel te zien.

Foto gemaakt door Jansen, Balthus (Balt) Bartholomeus Marie
Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken

In de Tweede Wereldoorlog werd het station nog gebruikt door de Duitsers. De Britten hebben geprobeerd het te bombarderen, maar zagen de toren van de nabijgelegen Sint Josephkerk aan voor de toren van het station. Bij het bombardement zijn acht mensen om het leven gekomen.

Het station is uiteindelijk in 1970 gesloopt. Op de plek daarvan staat nu een appartementencomplex. Behalve het stootblok en enkele straatnamen zoals de Spoorlaan en de Seinpaalstraat is er nu niets meer dat over is van het station en het spoor op deze plek.

Herensingel

.. en de rest is geschiedenis – foto’s Frans Wiersma