Over het Ankerpark

Door: Jan Willem Broekema - 02 maart 2017

Het Ankerpark is het grote groene park tussen de Oude Rijn bij de Zijlpoort en de buitenmuur van de Meelfabriek. Er ligt een groot scheepsanker omdat hier de Koninklijke Nederlandsche Grofsmederij gevestigd was. De onderneming, die ook vestigingen elders had, heeft bestaan van 1836-1978. Dat verklaart de naam van het parkgebied.
Op het terrein is  een gereconstrueerde traditionele vestingwal aangelegd met een dubbele rij kastanjes als singelbeplanting. [Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ankerpark en https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Nederlandsche_Grofsmederij]

Dit gebied is een van de eerste gebieden waar de Vrienden van het Singelpark guerilla-planten heeft toegepast: het ongemerkt planten van grote aantallen bloembollen om het park te verfraaien. Dat was de Singelpark Boom- en Bollenplantdag, 9 november 2013. Het Ankerpark wordt vanaf 2020 belangrijk als oversteekpark van de Zijlpoort naar de Meelfabriek. Er komt een grote beweegbare Singelparkbrug voor voetgangers over de Oude Rijn (de Loviumbrug)  en er komt een kleine vaste Singelparkbrug aan de andere kant, naar de Meelfabriek (de Helarbrug). De gemeente heeft verregaande plannen voor herinrichting van het park.