Over de Sterrewacht

Door: Jan Willem Broekema - 19 maart 2017

De Sterrewacht is opgericht in 1633 als observatorium bij de universiteit en is hiermee het oudste universiteitsobservatorium ter wereld. De eerste twee eeuwen werd de Sterrewacht vooral gebruikt voor onderwijs en was zij gehuisvest op het dak van het Academiegebouw.

In 1861 werd een nieuw gebouw met telescopen gebouwd op een terrein dat gedwongen werd afgestaan door de Hortus botanicus: op de begraafplaats op het Grote Bolwerk. De verhuizing was nodig omdat de Sterrewacht last kreeg van strooilicht en de onvermijdelijke rook in de binnenstad. Dit gebouw heet nu de Oude Sterrewacht. In 1974 verhuisde de Sterrewacht naar buiten de binnenstad.

De spelling van de gebouwnaam is “Sterrewacht”. In hedendaags Nederlands is de spelling van zo’n instituut “sterrenwacht” en de Sterrewacht ligt dus aan de Sterrenwachtlaan. [Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sterrewacht_Leiden]

De huidige eigenaar heet Belvédère Academia Leiden University N.V. Let op dat belvédère zelf een verbastering is van bolwerk, maar in het Frans verbasterde naar boulevard. Op het bolwerk/de boulevard kan je namelijk prima flaneren en je goede smaak tonen.