Over de RK Begraafplaats

Door: Jan Willem Broekema - 02 maart 2017

Begraafplaats Zijlpoort is een rooms-katholieke begraafplaats in Leiden die in 1828 in gebruik is genomen op het voormalige bolwerk bij de Zijlpoort. De kapel staat er al vanaf het begin. In 1969 werd de begraafplaats gesloten en kon alleen nog begraven worden in de bestaande familiegraven. Dit duurde tot 1985 toen de begraafplaats werd heropend. [Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Begraafplaats_Zijlpoort]
De RK Begraafplaats is eigenlijk zowel een parkgebied als een parel in het Singelpark. Loop er met respect langs of overheen en let ook op de kleine bouwelementen zoals de versierde poort aan de Zijlpoortzijde.
De begraafplaats is interessant omdat het op het oorspronkelijke bolwerk ligt. Eigenlijk zijn alle bolwerken er nog wel in plattegrond, maar ze zijn dan meestal afgegraven tot het maaiveld. Dat geeft een beeld van de hoogte boven het singelwater.
Omdat de begraafplaats een eigen bestuur en beheerder heeft, hebben de Vrienden hier geen eigen taak maar in sommige gevallen, zoals landelijke klusdagen, willen de Vrienden graag een handje helpen met onderhoud.