Over Museum Volkenkunde

Door: Jan Willem Broekema - 05 maart 2017

Op het bolwerk waar Morssingel en Rijnsburgersingel in elkaar overgaan is na 1850 het Ziekenhuis der Universiteit gebouwd op de plek van de Plantagie. Vanaf 1880 heet het Academisch Ziekenhuis Leiden of AZL. Het ziekenhuis wordt te klein en verhuist in 1935 naar de andere kant van de spoorlijn om later het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) te worden.

Sindsdien huist in het oude gebouw ‘s Rijks Ethnographisch Museum (1837). Dat maakt het museum tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Koning Willem I gaf al eerder geleerden de opdracht om collecties te verzamelen in China, IndonesiĆ« en Japan. De arts Philipp Franz von Siebold heeft rond 1825 veel Japanse voorwerpen verzameld.

Tot 2005 heette het museum Rijksmuseum voor Volkenkunde. Daarna werd de naam Museum Volkenkunde. Sinds 2013 is het samen met het Afrika Museum uit Berg en Dal en het Tropenmuseum uit Amsterdam onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen. [Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_Volkenkunde]

De tuin is overdag toegankelijk en een parkdeel van het Singelpark. Het ligt op de voormalige Plantagie die als groen Singelparktraject vanaf de Morspoort helemaal doorloopt naar de Molenwerf op de Lammermarkt. De Vrienden onderhouden als vrijwilligers een deel van de tuin (de nieuwe Kweektuin in overleg met het museum. Als de tuin dicht is kunt u ook lopen via de 1e Binnenvestgracht, achter het museum om.