Over Molen De Valk

Door: Jan Willem Broekema - 05 maart 2017

Het gebied langs de Rijnsburger- en Morssingel is met molen De Valk een belangrijk en beeldbepalend onderdeel van het Singelpark. In 1611 werd op het Valkenburger bolwerk de standerdmolen “De Valck” gebouwd. Zoals alle stadsmolens werd ook De Valk op het bolwerk geplaatst, het Rijnsburger (voorheen Valkenburger of Valken-) bolwerk, om zo veel mogelijk wind te vangen. In 1667 werd een houten stellingmolen neergezet. In 1743 werd een hogere stenen stellingmolen gebouwd. Het bolwerk werd in de 19e eeuw verder gebruikt als algemene en voor een deel Joodse begraafplaats.

Sinds 1966 is de molen in gebruik als gemeentelijk molenmuseum. Sinds 2000 is De Valk weer maalvaardig. Met ingang van 2013 is het Molenmuseum De Valk onderdeel van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). [Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Valk_(Leiden)]

Om molen De Valk ligt een groot plein, de Lammermarkt. Het vormt het centrum van het parkdeel dat het thema kunst en cultuur heeft (Rijnsburger- en Morssingel ) en is de plek waar een paar keer per jaar grote evenementen plaats vinden. Zie Lammermarkt onder de Parkgebieden.

Meer informatie over de molen vindt u op www.molenmuseumdevalk.nl